Personas izdošana kā starptautiskās sadarbības veida regulējums Eiropas Savienībā - Smiltniece, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Jau gadsimtiem ilgi pasaule ir pazinusi noziedzību un tās dažādās izpausmes, līdz ar to cīņa pret to vienmēr ir bijusi valstu prioritāte, lai nodrošinātu drošu vidi tās iedzīvotājām. Tāpat ir zināms, ka noziedzība nepazīst valstu robežas – terorisms, organizētā noziedzība, noziedznieki, kuri cenšoties izvairīties no soda mēģina slēpties citās valstīs, ir visu valstu problēma ar kuru jācīnās kopīgiem spēkiem. Tieši tāpēc aizvien lielāku nozīmi iegūst sasvstarpējā valstu sadarbība. Viens no šādas sadarbības veidiem personas izdošana institūts. Maģistra darba ietvaros darba autore analizējusi regulējumu un aktuālos problēmjautājumus saistībā ar personas izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstu ietvaros, sniedzot pilnvērtīgu priekšstatu par personas izdošanas institūta regulējumu Eiropas Savienībā un tā piemērošanu praksē. Lai veiktu pilnvērtīgu izvēlētās darba tēmas analīzi, darba autore izpētīja Eiropas Padomes Pamatlēmumā par Eiropas apcietinājuma orderi un par nodošanas procedūrām starp dalībvalstīm (2002/584/TI) un Kriminālprocesa likumā noteikto regulējumu, kā arī aktuālo tiesu praksi. Autore darbā ir norādījusi uz konkrētām nepilnībām personas izdošanas institūta regulējumā Eiropas Savienībā un Latvijā, un sniegusi iespējamo risinājumu tām. Atslēgvārdi: starptautiskā sadarbība, Eiropas Savienība, izdošana, Pamatlēmums 2002/584/TI, Eiropas apcietināšanas orderis, personas tiesības.

The world has known the crime and its various manifestations for centuries, so that the fight against it has always been a priority to ensure a safe environment for its citizens. It is also known that crime knows no national borders - terrorism, organized crime, the criminals who are trying to avoid a penalty trying to hide in other countries, it is a problem of all countries and needs to be addressed together. That is the reason why mutual cooperation between countries has increased and obtains more and more importance. One of the following forms of cooperation is extradition. The author within the framework of Master's thesis, analyzed regulation and topical issues in relation to the person's extradition within the European Union Member States providing a full picture of the person extradition regulatory framework in the European Union and its application in practice. To make a full theme analysis, the author studied the European Council Regulation Decision on the European arrest warrant and the surrender procedures between Member States (2002/584/JHA) and the Criminal statutory regulation, as well as the current case law. The author has highlighted certain shortcomings in the person extradition regulations in the European Union and in Latvia and has provided possible solutions to them. Keywords: international cooperation, the European Union, Framework Decision 2002/584/JHA, European arrest warrant, rights of the individual.
Extradition as a kind of international cooperperation type of regulation in the Europion Union
Keywords: Juridiskā zinātne; starptautiskā sadarbība; Eiropas Savienība; izdošana; Pamatlēmums 2002/584/TI; Eiropas apcietināšanas orderis