2-3 gadīgu bērnu kustību apguve pirmsskolas dienas ritā - Tarabanova, Vita (Latvijas Universitāte, 2019)
Kvalifikācijas darba temats: 2-3 gadīgu bērnu kustību apguve pirmsskolas dienas ritā. Darba autore: Vita Tarabanova. Pētījuma mērķis: analizēt teorētiskās atziņas un pētīt 2-3 gadīgu bērnu kustību apguves sekmēšanas iespējas pirmsskolas dienas ritā. Darbs sastāv no divām daļām teorētiskās un empīriskās daļas, kuras ietver vairākas apakšnodaļas. Darba teorētiskajā daļā tika analizēta literatūra un avoti par kustību nepieciešamību bērna attīstībā, kā arī izmantotas daudzu autoru atziņas, kas saistās ar dara tematu un mērķi. Darbā uzsvars tiek likts uz to cik kustības ir nepieciešamas bērniem 2-3 gadu vecumā un meklēti veidi kā tās uzlabot un attīstīt. Empīriskā daļā tika veikts pētījums par bērnu kustību apguvi, piedāvājot bērniem dažādas fiziskās aktivitātes pirmsskolas dienas ritā. Darbā tika izmantota novērošana un pedagoģiskā darbība. Pētījums tika veikts 14 bērniem, vecumā 2-3 gadi. Sākumā tika pēc izvēlētajiem kritērijiem novērota pamatkustību apguve, kur pēc iegūtajiem rezultātiem tika organizēta mērķtiecīga pedagoģiskā darbība, lai uzlabotu kustību apguvi. Pētījuma beigās tika apkopoti rezultāti un redzami kustību uzlabojumi. Pētījumā tika izvirzīts jautājums: „Kādas aktivitātes pirmsskolas pedagoģiskajā procesā efektīvāk sekmē 2-3 gadīgu bērnu kustību apguvi?” Veiktais pētījums sniedza atbildi, ka visefektīvākā metode, kas sekmē kustību apguvi pirmsskolas pedagoģiskajā procesā ir kustību rotaļām. Atslēgas vārdi: pirmsskolas dienas rits, pamatkustības, fiziskās aktivitātes, 2-3 gadi. Kvalifikācijas darbs sastāv no 2 nodaļām, tā apjoms ir 48 lpp., kur iekļautas 2 tabulas, 13 attēli, izmantoti 48 literatūras un informācijas avoti, no kuriem 29 latviešu valodā, 19 svešvalodā, pievienoti 4 pielikumi.

Qualification Theme: Movement improvement of 2-3 year olds through out the preschool day. Author: Vita Tarabanova Objective of study. Analyze theoretical findings and to explore the possibilities of promoting the movement of 2-3 year old children during the pre-school day. The qualification included of two parts theoretical and empirical part, which includes several subchapters. The theoretical part of the thesis analyzed literature and sources on the need for movement in child development, as well as used the opinions of many authors related to the subject and purpose of doing. The focus of the work is on how much movement children need at the age of 2-3 and looking for ways to improve and develop them. In the empirical part, a study was carried out on children's movement acquisition, offering children various physical activities during the preschool day. The work used observation and pedagogical activity. The study was conducted in 14 children aged 2-3 years. Initially, the acquisition of basic movements was observed according to the chosen criteria, and according to the obtained results a purposeful pedagogical activity was organized to improve the acquisition of movement. At the end of the study, results were summarized and movement improvements were seen. The research question was: "Which activities in the pre-school pedagogical process are more effective in promoting the movement of 2-3-year-old children?" Keywords: preschool day, main movements, physical activities, 2-3 years. The qualification included of 2 chapters with page 48, 2 tables, 13 figures, 48 sources of literature and information, 29 in Latvian, 19 in foreign languages, 4 appendices.
Movement improvement of 2-3 year olds through out the preschool day
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Pirmsskolas dienas rits; Pamatkustības; Fiziskās aktivitātes; 2-3 gadi