Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības ietekme uz brīvas preču aprites regulējumu - Virubka, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Apvienotā Karaliste ir pirmā valsts, kas saskaņā ar Līgumu par Eiropas Savienību (turpmāk - LES) 50. pantu izstājusies no Eiropas Savienības. Pētījuma veikšanas brīdī Apvienotā Karaliste ir pārejas periodā un tiek veiktas sarunas par nākotnes tirdzniecības attiecību satvaru. Darba ietvaros veikts pētījums par dažādu tirdzniecības attiecību modeļu ietekmi uz Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes nākotnes tirdzniecības attiecībām, padziļināti pētot brīvās tirdzniecības līguma regulējumu un piemērošanas aspektus. Mērķis ir izpētīt iespējamos tirdzniecības attiecību regulējumu modeļus pēc Apvienotās Karalistes izstāšanās, lai analizētu tirdzniecības attiecību attīstību un tiesisko regulējumu. Uzdevums ir pētīt iespējamos preču aprites regulējuma modeļus starp Eiropas Savienību un Apvienoto Karalisti un Ziemeļīrijas / Īrijas, kā Eiropas Savienības ārējās robežas, turpmākās savstarpējās tirdzniecības tiesiskās attiecības. Darba rezultātā sniegta iespējamo tirdzniecības attiecību modeļu analīze. Kā arī tiek piedāvāti grozījumi LES 50. pantā un izvirzīts piemērotākais tirdzniecības attiecību regulējums.

In accordance with the Article 50 of the Treaty on European Union (TEU) the United Kingdom is the first country to withdraw from the European Union. Currently, at the time of the study, the United Kingdom is in transition period and is engaged in negotiations on the future trading relationships. The study examines what kind of impact the various trade relation models will have in the future between the European Union and the United Kingdom; as well as in-depth analysis of the regulation and application aspects of the free trade agreement. Following the withdrawal of the United Kingdom, in order to analyze the development of trade relations and the legal framework, the study is aimed to explore potential models for the regulation of trade relations. The task is to study various regulation models for trading the goods between the European Union and the United Kingdom and the future legal trade relations between Northern Ireland / Ireland as the European Union's external borders. This work provides the analysis of various trade relationship models. It also proposes amendments to the Article 50 of the TEU and is setting out the most appropriate framework for trade relations.
The impact of the United Kingdom's withdrawal from European Union on free movement of goods
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienība; Apvienotā Karaliste; Izstāšanās procedūra; Tirdzniecības regulējums; Brīvās tirdzniecības līgums