Ūdens sāļuma, temperatūras un skābekļa koncentrācijas dinamika Latvijas ekonomiskās zonas ūdeņos, Baltijas jūras atklātajā daļā - Heimrāts, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2019)
Baltijas jūrai ir liela nozīme Ziemeļeiropas kā arī Latvijas klimata un ekosistēmas veidošanā. Globālās klimata izmaiņas ietekmē jebkuru ekosistēmu un ir svarīgi pēc iespējas vairāk izzināt šo klimata mainības ietekmi uz Baltijas jūrā notiekošajiem procesiem. Baltijas jūrā pēdējos 58 gados ir vērojama tendence palielināties ūdens temperatūrai, ūdens sāļumam bijis mainīgs raksturs un skābekļa koncentrācijai piegrunts slāņos un virsējos slāņos ir tendence samazināties. Šo okeanogrāfisko parametru mainība, protams, rada izmaiņas arī Baltijas jūras ekosistēmā kopumā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Baltijas jūras ūdeņu sāļuma, skābekļa koncentrācijas un temperatūras izmaiņu tendences, cēloņus un sekas Latvijas ekonomiskās zonas ūdeņos. Ir vairāki faktori, kas nosaka šo okeanogrāfisko parametru mainību un tie mēdz būt visai sarežģīti, jo savā starpā ir saistīti. Būtiskākie faktori, kas ietekmē, piemēram, ūdens sāļumu, ir nepietiekama ūdens apmaiņa starp Ziemeļjūru un Baltijas jūru, ko ierobežo šaurais un relatīvi seklais jūras koridors pie Dānijas, kā arī palielinātā saldūdens pieplūde no upēm un nokrišņiem. Pētījuma ietvaros tika apkopoti iepriekšējo 58 gadu (1961 – 2018) ievāktie dati. Rezultāti ļauj izprast Baltijas jūras atklātās daļas ūdens temperatūras, sāļuma un temperatūras dinamiku, prognozēt iespējamās šo parametru izmaiņas tuvākajos gados.

The Baltic Sea has a great impact on forming the climate and the whole ecosystem of Northern Europe and Latvia. The recent year climate change influences all ecosystems and also the Baltic Sea. Thus, it is very important to explore these climate changes and to find out how and if they affect processes going on in the Baltic Sea. The aim of the study is to find out the trends, causes and consequences of salinity, oxygen concentration and temperature changes in Latvian aquatory of the Baltic Sea. In the last 58 years (1961-2018) there has been a trend of increased water temperature and decreased salinity in the upper layer and lack of oxygen in the deepest parts of Baltic Sea and the reasons for these changes are complex, because they are connected to each other. The results of this study allows to understand the dynamics of Baltic sea water temperature, salinity and temperature changes, predict possible temperature and salinity changes in the coming years.
Dynamics of water salinity, temperature and oxygen concentration in Latvia’s economical water zone in Baltic proper
Keywords: Ģeogrāfija; Baltijas jūra; Sāļums; Temperatūra; Skābeklis; Dinamika