Austrumu un rietumu mīti Salmana Rušdi romānā "Florences burve" - Timermane, Zanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Austrumu un rietumu mītiem daudzu gadsimtu garumā bijusi būtiska loma dažādos literārajos darbos. Šī pētnieciskā darba mērķis ir pierādīt, ka austrumu un rietumu mītiem ir nozīmīga loma Salmana Rušdi romānā „Florences burve”. Mērķa sasniegšanai tika studēti dažādi austrumu un rietumu mīti, ieskaitot mītus no Tuvo Austrumu folkloras stāstu krājuma „Tūkstoš un vienas nakts pasakas”, mītu par Pigmalionu un Galateju, renesanses laika dzejoļus „Orlando innamorato” un „Orlando furioso”. Rezultāti pierāda, ka austrumu un rietumu mīti Rušdi romānā ir komplicēti un pārklāj cits citu, tie skar politiskas un sociālas problēmas. Pētījumā tika pierādīts, ka eksistē būtiskas paralēles starp mītiem Salmana Rušdi romānā „Florences burve” un mītiem Tuvo Austrumu stāstu krājumā „Tūkstoš un vienas nakts pasakas”, mītam par Pigmalionu un Galateju, kā arī renesanses laika dzejoļiem „Orlando innamorato” un „Orlando furioso”.

Oriental and Occidental myths have had a significant role in various literary works throughout many centuries. The aim of this research is to demonstrate that Oriental and Occidental myths have an important role in Rushdie`s novel The Enchantress of Florence. To achieve this goal, various Oriental and Occidental myths, including those found in the compilation of Middle Eastern folk tales The One Thousand and One Nights, the myth of Pygmalion and Galatea, and Renaissance poems Orlando innamorato and Orlando furioso are drawn upon. Analysis of The Enchantress of Florence shows that the uses of Oriental and Occidental myths in the given novel are multilayered and complex and these myths are interwoven into political and social issues. In conclusion, there are significant parallels between the myths in Salman Rushdie`s novel The Enchantress of Florence and the myths in the compilation of Middle Eastern folk tales The One Thousand and One Nights, the myth of Pygmalion and Galatea, and Renaissance poems Orlando innamorato and Orlando furioso.
Oriental and Occidental Myths in Salman Rushdie's Novel The Enchantress of Florence
Keywords: Valodniecība; Oriental mythology; Occidental mythology; Salman Rushdie; Age of Discovery; Magical Realism