Apkārtējai videi draudzīga prakse, veicot vispārējo anestēziju - Birkhans, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2022)
Ievads: Vispārējā anestēzijā izmantotās zāļu vielas ir siltumnīcas efektu izraisoši ķīmiskie savienojumi, daži no tiem ar ozona slāni noārdošu iedarbību. Lai gan šo gāzu daudzums, salīdzinājumā ar citiem piesārņotājiem ir neliels, šīs vielas rada izteiktu siltumnīcefektu. Ir jāveicina anesteziologu informētība par šiem efektiem, un praksē jālieto stratēģijas anestēzijas gāzu izmešu mazināšanai. Nav zināms, cik informēti par gaistošo anestētiku ietekmi uz vidi ir anesteziologi Latvijā un cik plaši praksē tiek lietota zemas plūsmas anestēzija ar mērķi mazināt vides piesārņojumu. Materiāli un metodes: Pētījuma instruments – aptaujas anketa, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas anestēzijas mašīnā glabātā informācija par faktisko gāzveida anestētiku patēriņu. Statistiskā analīze veikta ar R-Statistics 4.2.0 un Microsoft Excel 365 Rezultāti: Pētījumā piedalījās 88 Latvijā praktizējoši anesteziologi, 82% no aptaujātajiem strādā ceturtā un piektā līmeņa slimnīcās. Sevoflurāns ir visbiežāk izmantotā gāzveida anestētika, kuru lieto 77% (95% CI 76 –79%), TIVA ar Propofolu ir otra biežāk lietotā vispārējās anestēzijas metode - 57% (95% CI 54%–60%), trešā biežāk lietotā anestētika ir slāpekļa oksiduls - 30% (95% CI 26%–36%). Galvenais iemesls izvēloties zāļu vielu ir ātrāks indukcijas un pamošanās laiks - 30% (95% CI 26%–36%), pieejamība - 27% (95% CI 22%–33%), kā arī zemāks klīniskais risks - 27% (95% CI 22%–33%). Vides apsvērumi tiek izvēlēti reti - 7% (95% CI 4%–14%). Anesteziologi visbiežāk izvēlas lietot gāzu plūsmas ātrumu 1-2 litri/minūtē – 80% (95% CI 78%–83%), automātisku gāzu plūsmas kontroli izmanto 32% (95% CI 30%–34%), izmantojot zemu svaigas gāzes plūsmu, iespējams samazināt patērēto gaistošās anestētikas daudzumu līdz 42%. Secinājumi: Latvijā strādājošie anesteziologi visbiežāk izvēlas lietot sevoflurānu, ar plūsmas ātrumu 1-2 litri/minūtē, bez slāpekļa oksidula lietošanas. Izvēloties anestētiku vides faktoriem ir sekundāra nozīme. Automātisku gāzu plūsmas kontroli pielieto 32%, tas ļauj samazināt gaistošo anestētiku patēriņu līdz 42%. Pētījuma hipotēze tika apstiprināta

Methods: Research tool - questionnaire, information stored in the anesthesia machine of the Hospital of Traumatology and Orthopedics about the actual consumption of volatile anesthetics. Statistical analysis was performed with R-Statistics 4.2.0 and Microsoft Excel 365. Results: The study involved 88 anesthesiologists practicing in Latvia, 82% of the respondents work in fourth and fifth level hospitals. Sevoflurane is the most commonly used volatile anesthetic used by 77% (95% CI 76-79%), TIVA with Propofol is the second most commonly used method of general anesthesia used by 57% (95% CI 54% -60%), and the third most commonly used anesthetic is nitrous oxide selected by 30% (95% CI 26% –36%). The main reasons for choosing anesthetic agent are faster induction and awakening time - 30% (95% CI 26% –36%), availability - 27% (95% CI 22% –33%), as well as lower clinical risk - 27% (95% CI % CI 22% –33%). Environmental considerations are rarely selected - 7% (95% CI 4% – 14%). Anesthesiologists most often choose to use a gas flow rate of 1-2 liters/minute - 80% (95% CI 78% –83%), automatic gas flow control is used by 32% (95% CI 30% –34%), when low fresh gas flow is used, it is possible to reduce the amount of volatile anesthetics consumed by 42%. Conclusions: Anesthesiologists working in Latvia most often choose to use sevoflurane, with a fresh gas flow rate of 1 -2 liters/minute and without the use of nitrous oxide. Environmental factors are of secondary importance when choosing anesthetics. Automatic gas flow control is used by 32%, which reduces the consumption of volatile anesthetics to 42%. The study hypothesis was confirmed.
Environmentally friendly practice in general anesthesia
Keywords: Medicīna; Vispārējā anestēzija; gaistošās anestētikas; zemas gāzu plūsmas anestēzija; vide; slāpekļa oksiduls