ES struktūrfondu līdzekļi un to izlietojums Vidzemes reģionā - Apsīte, Anna (Latvijas Universitāte, 2008)
Annas Apsītes maăistra darbs „ES struktūrfondu līdzekĜi un to izlietojums Vidzemes reăionā”. Darbā autore apskatīs Vidzemes reăiona iespējas Eiropas Savienības strukturālo instrumentu apguvē. Eiropas Savienības Reăionālās politikas struktūrfonds – Eiropas Reăionālās attīstības fonds - Latvijai, kā Mērėa 1 reăionam, piedāvā visplašākās finansējuma apguves iespējas. Autore darbā pēta gan Eiropas Savienības Reăionālās attīstības politiku, gan arī Latvijas Reăionālo politiku, gan Eiropas Savienības strukturālos instrumentus. Darba teorētiskajā pamatojumā autore aplūko Vienoto programmdokumentu ar atbalstāmajiem pasākumiem un prioritātēm. Sīkāk tiek aplūkots Eiropas Reăionālās attīstības fonds. Līdz ar Eiropas Savienības izveidošanos, nacionālās valsts valdības centušās koncentrēt savās rokās vairāk varas pār reăionālajām pārvaldes iestādēm, līdz ar to padarot konkurētspējīgu reăionālo attīstību grūti īstenojamu. Maăistra darba vidusdaĜa kalpo par ievadu un iepazīstināšanu ar Vidzemes plānošanas reăionu, arī par pamatu tālākai analīzei un secinājumu izdarīšanai. Tajā sniegts ieskats pašreiz aktuālajos procesos, pašvaldību un uzĦēmēju iespējās apgūt Eiropas Savienības fondu finansējumu. Analīzes daĜā tiek parādīts cik daudz līdzekĜu ir saĦēmis Vidzemes reăions, kas un cik ir saĦēmis lielāko finansējumu. Rādītāji tiek salīdzināti ar citiem Latvijas reăioniem. Pētījumu periods, kas attiecas uz Vidzemes reăiona attīstību, ir četri gadi - 2002. līdz 2006. gads, laika periods, kas tieši attiecas uz autores izvēlēto tēmu – Eiropas Savienības līdzekĜi - 1999. līdz 2013. gads. Darbā ietvertajās tabulās un attēlos ir aplūkots un analizēts laika periods no 2001. līdz 2006. gadam. Nobeigumā autore apkopo secinājumus, kā arī sniedz priekšlikumus problēmu risināšanai, kas izkristalizējušās darba gaitā. Maăistra darbā ir 13 attēli un 6 tabulas. Norādīti izmantotie avoti, t.sk. tiesību akti, literatūra un interneta avoti.

„The funds of EU and use of them in Vidzeme region” is the theme of master paper Anna Apsite. In this master paper authoress looks at potentialities of Vidzeme region to attract the finances of European Union’s structural instrument. Structural fund of European Union Regional policy – European Regional Development Fund – offers widest facilities in acquirement of financing for Latvia as the region of Objective 1. Authoress study regional developement policy of European Union, both Regional policy of Latvia, and structural instruments of European Union. Authoress discuss Single Programming Document together stated activities and priority in theory part. Authoress gives detailed description of European Regional Development Fund. Until establishment of European Union, national government aspires to Concentrate more authority over regional administrative institution, werewith competitive regional developement were hard to realize. The middle part of master paper is a prelude and initiation with Vidzeme planning region, also as reason for further analize and conclusions. It gives view actually topical proceses, local government and business facilities to uptake appropriations of European Union funds. In a part of analysis is listed how much finance gets Vidzeme region, who and how many is getting at most financing. Indices are compared with other reăions of Latvia. Period of study, which relate to Vidzeme region is four years – 2002. till 2006., but period, which ralates to theme of authoress – funds of European Union years– 1999. till 2013. In charts and images, which are in master paper, are appeared and analyzed period years since 2001. till 2006. In conclusion authoress summary conclusions and also gives suggestions how to solve better probles which has appeared in the process of study. There are 13 images and 6 tables in this master paper. There are given used literature – laws, books and internet resources.
The funds of EU and use of them in Vidzeme region
Keywords: Ekonomika