Nāves sods Latvijā no XVIII - XX gs. - Apsīte, Sanita (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā tiek aplūkota nāves soda piemērošana Latvijas teritorijā laikā no 18 līdz 20 gadsimtam. Nāves sods ir aktuāls no sen seniem laikiem, un savu pievilcību tautā nav zaudējis arī šodien. Nāves sods tiek apskatīts hronoloģiski. Vēsturiskā piedeva palīdz izprast soda būtību, kā arī piemērošanu vai atcelšanu atsevišķos noziedzīgos nodarījumos. Pirmā nodaļa ietver nāves sodu Latvijas teritorijā viduslaikos un jauno laiku sākumu. Šeit ir aktuālas paražu tiesības, kārtu un pilsēty tiesības. Latvijas teritorijā parādās pirmie rakstītie likumi. Likumi ir sadalīti atbilstoši nodarbošanās veidam, izcelšanās un dzīves vietai. 16.gs. līdz 19.gs. ir viduslaiki, kuri Latvijas teritorijā nāk ar bargiem sodiem. Nepaklausība muižniekam var tikt sodīta ar nāves sodu. Buršanās un dziedināšana ir jāsoda ar nāves sodu. Šeit var minēt darbā aplūkotās raganu prāvas un tiesvedību Latvijas teritorijā par nodarījumu – buršanās. Kā arī nāves sods par zagšanu, par sievas netiklību, laupīšanu, nogalināšanu. Karolinas recepcija Latvijas teritorijā, kā arī specifiskā sodu veikšanas forma tiek apskatītas pirmajā nodaļā. Sodu likuma ieviešana Latvijā, kas paredzēja nāves soda atcelšanu un tā īstenošana dzīvē. Okupācijas perioda KPSRS Kriminālkodekss un tā īpatnības nāves soda atjaunošanā – pēc būtības par to pašu, ko viduslaiku vēsturē – kukuļu ņemšana, zādzība lielos apmēros, viltošana un spekulācija. Pētījuma pēdējā sadaļā ir ANO cilvēktiesību komisijas aicinājums atteikties no nāves soda, kā arī tagadējās Latvijas Republikas iedzīvotāju domas par nāves sodu. Nāves sods tika atcelts 1998. gada, bet diskusijas par piemērošanu nerimst, tādēļ darba autors aplūkojot šo tēmu, izvirza arīdzan tēzes, situācijas uzlabojumu un ierosinājumus nāves soda piemērošanā.

My theme of diploma thesis is “Capital punishment in Latvia from 18 – 20 century”. In the given work application of a death penalty on teritory of Latvia with 18 on 20 century is considered. The death penalty is actual for a long time and till now is attractive. The death penalty is considered in the chronological order. The historical sketch helps to understand essence use or refusal of application of a death penalty in separate infringements. In 13 century the Divine court and the ancient rights custom is actual. With 13 for 16 century in Latvia поялаются the first written rights. Laws are divided according to a kind of activity, an origin and a residence. There is an opportunity will pay off or to apply so-called expiations which is applied in a place of a death penalty. With 16 up to 19 century this Middle Ages which in Latvia is characterized by severe courts and punishment. Disobedience to the owner can mortal I execute. Sorcery and healing is punishable mortal I execute. Courts above witches are here too considered. Also a death penalty for larceny, a robbery, murder and change. Application Karolina in teritory of Latvia, and also specific punishments is considered in the second branch. And also 20 century with refusal of a death penalty is considered. The Russian code during ocupated and renewal of a death penalty for bribes, larceny in the large sizes, a forgery and gamble. In last branch ANO the Commission of Human Rights calls to refuse a death penalty, and also considers opinion of people living in Latvia and a death penalty. A death penalty have cancelled in 1998 but discusion about it do not cease. The author puts forward theses and improvements in sphere use punishments.
Capital punishment in Latvia XVIII - XX century
Keywords: Juridiskā zinātne