Metālu ienese un biopieejamība barības ķēdē augsne-augs - Stapkēviča, Māra (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt augu spēju uzņemt un akumulēt metāliskos elementus (piemēram, Cd, Cu, Pb, Zn) atkarībā no augšņu īpatnībām, kuros tie auguši, kā arī izvērtēt elementu ienesi un biopieejamību barības ķēdē augsne-augs. Darba ietvaros piecas dažādas augsnes tika kontaminētas ar vara sulfāta šķīdumu vai metālus saturošu savienojumu maisījumu (Cd, Cu, Pb un Zn) dažādās mērķkoncentrācijās. Puse no piesārņotajām un kontroles augsnēm tika papildus piesātināta ar humusvielu koncentrātu. Izvēlētie pārtikas kultūraugi (redīsi, dilles un salāti) tika kultivēti kontaminētajās augsnēs un, pēc izaugušo augu ievākšanas, izžāvēšanas un sasmalcināšanas, tajos tika noteikts metālisko elementu kvantitatīvais saturs. Lai novērtētu elementu biopieejamību, augsnes un augu (salātu) paraugi tika pakļauti frakcionēšanas procedūrai, un elementu saturs tika noteikts pa frakcijām. Paraugu kvantitatīvā analīze tika veikta izmantojot atomabsorbcijas spektrometriju (AAS) un induktīvi saistītas plazmas masas spektrometriju (ICP-MS). Pētījuma rezultāti liecina, ka zemāka metālisko elementu koncentrācija konstatējama pārtikas augos, kuri auguši augsnēs ar augstāku organisko vielu saturu, kas būtiski ietekmē metālu ienesi un akumulāciju augos. Salātu paraugos tika konstatēta cinka hiperakumulācija. Metālu biopieejamības izvērtējums atklāja atšķirības starp metālu biopieejamību augiem no dažādām augsnēm, kā arī sniedza ieskatu par risku piesārņot barības ķēdi ar metāliskiem elementiem. Atslēgas vārdi: metāli; biopieejamība; piesārņotas augsnes; dārzeņi; organiskās vielas; kvantitatīvā analīze

The aim of the bachelor thesis was to study the uptake and bioavailability of metals (e.g., Cd, Cu, Pb, Zn) in food chain soil-plant depending on different soil properties. Current study was done by growing food crops (radish, lettuce, dill) in soils of various grading composition. Soils were contaminated with copper sulphate solution at different concentrations or with mixture of compounds (Pb, Cd, Cu, Zn). In the half of control soils and contaminated soils the solution of humic substances was added. Harvested vegetables were dried and subsequent quantitative analysis of metal content was performed. For the assessment of bioavailability of elements soil and food crop samples were exposed to fractioning procedure and element content was detected by fractions. Quantitative analysis of samples was performed by atomic absorption spectrometry (AAS) and by inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). The highest content of copper was detected in vegetable samples grown in soils with less organics, thereby indicating the importance of soil organic matter to metal transfer routes and accumulation rates in plants. Hyperaccumulation of Zn was detected in lettuce samples. The assessment of bioavailability revealed the diferences of metal bioavailability for plants from various soils, as well as possible risk of food chain contamination. Key words: metals; bioavailability; contaminated soils; vegetables; organic matter; quantitative analysis
The uptake and bioavailability of metals in soil-plant food chain
Keywords: Vides zinātne