Šķērsmodālo saistījumu ietekme saskarņu uztverē - Ņitočkina, Marina (Latvijas Universitāte, 2023)
21. gadsimtā ir bezgalīgu tehnoloģisko iespēju un neierobežotu cilvēku centienu laikmets. Tehnoloģijas aizņem neatņemamu cilvēku ikdienas dzīves sastāvdaļu, piemēram, internets, dators un telefons. Mūsdienās saskarnes un kvalitātes jautājums tiek īpaši uzsvērts. Darba autore šajā bakalaura darbā pārbaudīja, vai formai un krāsai ir ietekme lietotāju preferencēs pārtikas produktu mājas lapās. Autors aprakstīja kāpēc ir svarīgi orientēties saskarnes jautājumā un kā datora lietotājus ietekmē dažādi vizuālas uztveres faktori. Darba ietvaros tika izveidota aptauja par to, kā dažādu pārtikas produktu ietekmē asociējas ar krāsam un formam uztveres ziņā. Aptaujā piedalījās 61 Latvijas iedzīvotājs dažāda vecumā. Aptaujas dati liecina, ka krāsām un formām ir ietekme cilvēku uztverē dažādos kontekstos.

The 21st century is an era of endless technological possibilities and limitless human aspirations. Technology is an integral part of people's everyday lives, for example the Internet, the computer and the telephone. Nowadays, the issue of interface and quality is particularly emphasised. In this bachelor thesis, the author examined whether shape and colour have an influence on user preferences on food product websites. The author described why it is important to be aware of the interface issue and how computer users are influenced by different visual perception factors. The work included a questionnaire on how different food products influence or associate with the perception of color and shape. The survey was carried out among 61 Latvian citizens of different ages. The survey data show that colors have an influence on people's perception in different contexts as well as shapes have an influence.
Effects of cross-modal associations in the perception of interfaces
Keywords: Datorzinātne; Saskarne; Vizuāla uztvere; Krāsas; Formas