Kristīgā fundamentālisma politiskās idejas mūsdienu pasaulē un Latvijas sociāli politiskajā vidē - Veliks, Māris (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs “Kristīgā fundamentālisma politiskās idejas pasaulē un Latvijā” ir mēģinājums aplūkot konservatīvo reliģisko grupu radikalizāciju kā vienu no mūsdienu Rietumvalstu reliģisko vidi raksturojošiem procesiem no politoloģijas viedokļa. Kristīgais fundamentālisms ir izpētes vērts fenomens no politoloģijas viedokļa saistībā ar tādām pēdējās desmitgadēs novērojamām tendencēm kā jaunu reliģiski politisku domas strāvojumu rašanās un ultrakonservatīvo reliģisko grupu politiskā mobilizācija vairākās Rietumvalstīs. Kristīgā fundamentālisma attīstība aktualizē tādus pētnieciski nozīmīgus jautājumus kā kristīgā fundamentālisma attiecības ar modernizāciju un sekularizāciju. Par darba pamatu izvirzīta šāda hipotēze: Sociāli politiskās vides sekularizācijas tendences, no vienas puses, veicina kristīgā fundamentālisma politisko ideju attīstību kā pretreakciju šīm tendencēm, no otras puses, ierobežo to ietekmi uz valstu politikas darba kārtību, padarot to par marģinālu politiskās domas strāvojumu šauras subkultūras ietvaros. Darbā aplūkota kristīgā fundamentālisma politisko ideju attīstība, to ietekme, ietekmīgākie kristīgā fundamentālisma politiskās domas virzieni, aplūkoti daudzi konkrēti fundamentālistu politisko aktivitāšu piemēri gan pasaulē, gan Latvijā, piedāvājot atzītu autoru teorētiskās atziņas un ieskatu nozīmīgākajās akadēmiskajās diskusijās par aplūkotajiem jautājumiem.

Significant trend in the religious environment in the last decades is radicalization of various conservative religious groups. Radicalization concerns not only theological doctrine, but also views on the role of religion in politics. Research is focused on the hypothesis: Secularization has the twofold effect on the Christian fundamentalist political ideas: on the one hand, secularization motivates the development of Christian fundamentalist political ideas as a counter reaction to these trends; on the other hand, secularization impose constraints on their political impact and limits it’s influence in the dominant political discourse. Research gives an insight in to the concept of fundamentalism, the role of the secularization in the development of fundamentalist movement, main fundamentalist political ideas, and the role of the Christian fundamentalist political ideas in Latvia. Main findings of the research prove the hypothesis.
Christian Fundamentalist Poltical Ideas in the Contemporary World and in Latvia Socio-Political Environment
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)