Uztura paradumi un 1. tipa cukura diabēts - Zommere, Andra Monika (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir: Uztura paradumi un 1.tipa cukura diabēts. Tēmas aktualitāti nosaka, ka 1.tipa cukura diabēts (CD1) ir globāla sabiedrības veselības problēma, kas ietekmē dažāda vecuma grupas. 2021.gadā pasaulē bija aptuveni 8,4 miljoni CD1 slimnieku, no kuriem liels skaits bija jaunieši un vidējā vecuma cilvēki. Latvijā no 2016. līdz 2022.gadam šī slimība ir kļuvusi vēl izplatītāka, saslimstības gadījumu skaits pieaudzis līdz 5 162 tūkstošiem. Svarīgi ir arī uzvērt, ka pareiza uztura un diētas nozīme CD1 aprūpē un ārstēšanā ir fundamentāla. Pētījuma mērķis: noskaidrot, uztura paradumus 1.tipa cukura diabēta pacientiem. Pētījuma uzdevumi: 1.Veikt literatūras analīzi par CD1 pacientu uzturu paradumiem. 2.Izstrādāt pētījuma instrumentu – anketa. 3.Veikt pētījumu. 4.Apkopot un analizēt iegūtos pētījuma rezultātus. 5.Izdarīt secinājumus. Pētījuma hipotēze: Uztura paradumi, kuriem raksturīga augsta ēdienreizes regularitāte, ir efektīvāki glikozes līmeņa kontrolei pacientiem ar 1.tipa cukura diabētu. Pētījuma veids: Kvantitatīvais pētījums. Pētījuma instruments: Anketa. Pētījuma rezultāti: Bakalaura darba mērķis ir sasniegts un pētījuma hipotēze nav apstiprinājusies, jo respondenti, kas ēd 4-6 reizes dienā ir lielāks HbA1c. Atslēgvārdi: CD 1, paradumi, uzturs, HbA1c.

The topic of my bachelor thesis is Dietary habits and type 1 diabetes mellitus. The relevance of the topic is that type 1 diabetes (T1D) is a global public health problem affecting people of all ages. In 2021, there were an estimated 8.4 million T1D patients worldwide, many who were young and middle-aged. In Latvia over last years, the disease has become even more prevalent, with the number of cases rising to 5 162 between 2016 and 2022. It is also important to stress that the role of proper nutrition and diet in the care and treatment of T1D is fundamental. The aim of the study: To investigate the dietary habits of type 1 diabetic patients. Research tasks were set: 1.Perform literature analysis of dietary habits of patients with T1D. 2.Develop a study tool – questionnaire. 3.Conduct a study. 4.Collect and analyze the results of the study. 5.Draw conclusions. Study hypothesis: Diet habits, characterized by high meal regularity, are more effective at controlling glucose levels in patients with type 1 diabetes mellitus. Type of study: Quantitative study. Research tool: Questionnaire. Results of the study: The goal of the bachelor’s thesis has been met, but the study hypothesis has not been confirmed because respondents who eat 4-6 times a day have higher HbA1c levels. Keywords: T1D, habits, nutrition, HbA1c.
Dietary habits and type 1 diabetes mellitus
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; CD1; Paradumi; Uzturs; HbA1c