Rīgas pilsētvides atbilstība bērnu vajadzībām līdz 7 gadu vecumam: Purvciema piemērs - Pļačko, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbam „Rīgas pilsētvides atbilstība bērnu vajadzībām līdz 7 gadu vecumam: Purvciema piemērs” mērķis ir izvērtēt Purvciema dzīves vides atbilstību bērnu līdz 7 gadu vecumam vajadzībām. Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā. Šajā darbā ir aplūkota specifiska mūsu sabiedrības daļa – bērni līdz 7 gadu vecumam un viņu vajadzības pēc kvalitatīvas un drošas dzīves vides pilsētās. Pētīts, kas ir svarīgs un vajadzīgs bērniem šajā vecumā, kā tam atbilst Rīgas un dzīvojamā rajona Purvciems vide un kā tas ievērots, plānojot un veidojot pilsētas vidi. Darba 1-4 nodaļa – teorētiskā daļa, kur ir aplūkoti jautājumi par pilsētvidi un pilsētplānošanu, doti Rīgas un dzīvojamā rajona Purvciems vispārēji raksturojumi, izpētītas bērnu tiesības un vajadzības. Sestajā nodaļā ir apkopoti Purvciema pagalmu un bērnudārzu apkārtnes apsekošanas rezultāti pēc izvēlētiem kritērijiem, septītajā nodaļā ir analizēts Rīgas dzīvojamā rajona Purvciems vecāku viedoklis par mikrorajona piemērotību bērniem. Apsekošanas un aptaujas rezultāti dod priekšstatu par Purvciema vides piemērotību bērniem un tā atbilstību bērnu vajadzībām. Astotajā sadaļā analizēta Rīgas plānošana un attīstība attiecībā uz bērniem piemērotu pilsētvidi. Balstoties uz iegūtiem rezultātiem, ir izteiktas rekomendācijas bērniem piemērotas pilsētvides veidošanai un izdarīti secinājumi. Darba kopapjoms ir 94 lapaspuses, tajā ir 13 attēli, 11 tabulas, 5 autorfotogrāfijas un 3 pielikumi. Atslēgas vārdi: bērni līdz skolas vecumam, Rīga, Purvciems, pilsētvide, pagalms.

The main goal of bachelor work „Suitability of the Urban Environment of Riga to the Needs of Children Under the Age of 7: the Case Study of Purvciems Neighborhood” is to research Purvciems urban environment suitability to the needs of children less than 7 years old. The bachelor work is written in Latvian language. This bachelor work examines a specific part of our society – children under 7 years of age and their need for quality and safe urban environment. It examines – what exactly is necessary for the children of this age, how environment of Riga and Purvciems suit to their needs and what is taken into its consideration planning and developing. In the bachelor work first 4 chapters is theoretical. These parts were examined questions about the urban environment and planning, were given general descriptions of Riga and Purvciems neighborhood, and were researched children’s needs and rights. In the chapter 6 are results about surveys of Purvciems yards and children’s gardens environment according particular criteria. In the chapter 7 are analyzed views of parents from Purvciems about their neighborhood environment suitability for children. The survey and questionnaire results give representation of Purvciems neighborhood environment suitability for children needs. In the chapter 8 was analyzed Riga’s planning and development for children. Based on the results was made recommendations for improving the urban environment for the children and draw conclusions. The bachelor work consists of 8 chapters written on 94 pages, including 13 images, 11 tables, 5 author's photos and 3 appendixes. Keywords: children under school age, Riga, Purvciems, urban environment, yard.
Suitability of the Urban Environment of Riga to the Needs of Children under the age of 7: the Case Study of Purvciems Neighborhood
Keywords: Vides zinātne