Basketbola traumu riska samazināšanas koncepts - Krieviņa, Katrīna Luīze (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba autore Katrīna Luīze Krieviņa izstrādāja darbu, kura temats ir “Basketbola traumu riska samazināšanas koncepts”. Bakalaura darba mērķis ir izveidot basketbola traumu riska samazināšanas konceptu grafika veidolā. Izveidotais rīks ļauts sekot līdzi sportistu svarīgajiem ikdienas uzdevumiem- treniņiem, fiziskās sagatavotības treniņiem, miegam, uzturam, vitamīnu, uztura bagātinātāju uzņemšanai, kā arī citām būtiskām aktivitātēm. Bakalaura darba ietvaros tika izpētīts traumu izraisošie riska faktori un to novērtējums. Tika apkopoti un analizēti dati no 168 basketbolistu sniegtām aptaujām par ikdienu, noslodzi, iegūtajām traumām un iespējamajiem cēloņiem, dažādu speciālistu piesaistes nozīmi, kā arī grafika izveidošanas lietderīguma nozīmi ikdienā. Intervējot trenerus un fiziskās sagatavotības trenerus, 4 savas jomas ekspertus tika noskaidrots viņu viedoklis par svarīgiem jautājumiem, kas skar sportistus, kā arī treneru pieredzes stāstus. Balstoties uz traumu izraisošajiem faktoriem, respondentu sniegtajām atbildēm un ekspertu viedokļiem tika izveidota persona X(basketboliste), kurai tika sastādīts mēneša grafiks ietverot noteiktās aktivitātes. Tās tika ievietotas Google kalendāra rīkā, kurš daudzfunkcionāli palīdz atgādināt par ikdienā svarīgiem notikumiem. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, tā apjoms ir 66 lappuses, neieskaitot pielikumus. Tajā ir iekļauti 19 attēli, 11 tabulas un 6 pielikumi uz 31 lappusēm. Darbā izmantotas 42 bibliogrāfiskā saraksta vienības.

The author of the bachelor thesis Katrīna Luīze Krieviņa developed a thesis on "The concept of basketball injury risk reduction". The aim of the bachelor thesis is to create a concept for basketball injury risk reduction in the form of a graph. The tool created will allow to keep track of athletes' important daily tasks - training, fitness, sleep, nutrition, intake of vitamins, supplements, as well as other essential activities. The bachelor thesis investigated risk factors for injury and their assessment. Data from 168 basketball players were collected and analysed, including questionnaires on daily life, workload, injuries sustained and possible causes, the importance of using different specialists and the usefulness of scheduling in daily life. Interviews with coaches and fitness trainers, 4 experts in their field, sought their views on important issues affecting athletes, as well as their experiences as coaches. Based on the injury triggers, the answers given by the respondents and the opinions of the experts, a person X (basketball player) was created for whom a monthly schedule was drawn up including the activities identified. These were placed in the Google Calendar tool, which provides a multifunctional reminder of important daily events. The bachelor thesis consists of 3 chapters and is 66 pages long, excluding appendices. It contains 19 figures, 11 tables and 6 annexes on 31 pages. The thesis uses 42 bibliographical items.
Concept of reducing the risk of basketball injuries
Keywords: Sporta zinātne; Basketbols; Trauma; Prevencija; Plāns