Pilsētu izplešanās ietekmes novērtēšana un priekšlikumi adaptīvai urbānai attīstības plānošanai - Sergejeva, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Nekontrolēta pilsētu izplešanās un nekoordinēta apdzīvojuma struktūras attīstība rada ekonomiskas, sociālas, sabiedrības veselības un vides kvalitātes ietekmes. Ietekmes var izteikt kā publiskā sektora un mājsaimniecības izmaksu slogu, ko būtu iespējams samazināt īstenojot autores izstrādāto adaptīvas urbānās attīstības plānošanas pieeju vai citas pilsētu izplešanās attīstības plānošanas pieejas.. Maģistra darba ietvaros tiek demonstrēts pilsētu izplešanās ietekmes novērtēšanas pieejas potenciāls, un sniegti priekšlikumi adaptīvas attīstības plānošanai, lai veicinātu datos balstītu lēmumu pieņemšanu, teritorijas pārvaldības un plānošanas spēju pielāgoties mūsdienu strauji mainīgajiem apstākļiem un vajadzībām, lai panāktu līdzsvarotu pilsētu attīstību.

Unmanaged urban sprawl and uncoordinated urban development planning cause economic, social, public health and environmental impacts. The impacts can be expressed as a cost burden on public sector and households, which could be reduced by implementing adaptive urban planning approach proposed by the author or other methods for managing urban sprawl. The Master's thesis demonstrates the potential of an urban sprawl impact assessment methodology and proposes adaptive urban planning to contribute to data-driven decision-making and build a more resilient urban planning practice in order to achieve balanced urban development.
Assessing the impacts of urban sprawl and proposals for adaptive urban growth planning
Keywords: Arhitektūra; apdzīvojuma izplešanās ietekmes novērtējums; pilsētu izplešanās izmaksas; korelācija; telpiskās attīstības monitorings; adaptīva attīstības plānošana