5-6 gadīgu bērnu stājas nostiprināšana sporta nodrabībās - Olmane, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir 5 – 6 gadīgu bērnu stājas nostiprināšana sporta nodarbībās. Balsta un kustības aparāta darbības traucējumi ir mūsdienu problēma, kas kļūst arvien aktuālāka. Arvien vairāk jaunākiem cilvēkiem tiek konstatētas novirzes no normālas stājas. Jau bērniem agrīnā vecumā novērojamas nopietnas stājas problēmas. Stājas attīstība sākas jau bērnībā, kad sāk veidoties pirmais mugurkaula liekums. Viens no iemesliem, kāpēc veidojas nepareiza stāja, ir iedzimtība, bet biežāk stājas traucējumus iegūst dzīves laikā. Liela uzmanība jāpievērš pareizas stājas veidošanai 5 – 6 gadus veciem bērniem, jo šajā vecumā bērns visstraujāk aug un attīstās skelets. Būtisks iemesls nepareizas stājas veidošanai ir nepiemērota darba vide, greiza sēdēšana, neaktīvs dzīvesveidsmazkustīgums. Lai bērna stāja izveidotos simetriska, ir nepieciešamas daudz un dažādu kustību, kas nodrošina vienmērīgu un simetrisku slodzi visam ķermenim. Darba mērķis: analizēt autoru atziņas par stāju, tās veidiem un sekmēt tās nostiprināšanu sporta stundās bērniem vecākajā pirmsskolas vecumā. Darbā tiek pētītas raksturīgās vecumposma īpatnības, stājas kvalitāte, tās uzlabošanas iespējas. Pētījuma laikā darba autore 6 mēnešus darbojas ar bērniem, lai veicinātu pareizas stājas attīstību. Pēc tam veic atkārtotu stājas novērtējumu, lai konstatētu, vai ir kādas izmaiņas. Darbam ir 55 lapaspuses, 18 attēli, 3 tabulas, 8 pielikumi un 70 literatūras un informācijas avoti. Atslēgvārdi: Stāja, pirmsskola, sporta nodarbības

The topic of the bachelor's work is strengthening the human posture of 5-6 year old children by sports activities. Musculoskeletal disorder is a growing problem of today. More and more abnormalities in the normal posture are found within young people. There are serious postural problems within children from early age. The posture development begins in early childhood, when the first curve of the spinal cord is formed. One of the reasons for developing the wrong posture is heredity, but more often it is acquired during life. Significant attention should be paid to the formation of the correct posture of children at the age of 5-6 years, because at this age the child’s skeleton grows and develops the fastest. An important reason of the wrong posture’s development is an unsuitable working environment, crooked sitting, and inactive lifestyle - immobility. In order for a child's posture to develop symmetrically, many different movements are required that ensures an even and symmetrical load on the whole body. Aim: To analyze the authors' findings with posture as well as it’s’ types, the promotion of sports lessons and activities for children of the older preschool age, explaining its’ importance. The characteristic peculiarities of age, the quality of posture, the possibilities of its’ improvement - these are studied and presented in this work. The author of this work, during the study with children for 6 months, emplanes the promotion of the correct posture development as well as the re-assessment of posture - to see if there are any changes. The work has 55 pages, 18 pictures, 3 tables, 8 attachments and 70 literature and information sources. Keywords: Posture, preschool, sports.
The strengthening of the human posture of 5-6 year old children in sports activities
Keywords: Skolas pedagoģija; Stāja; Pirmsskola; Sports; 5-6 gadīgi bērni