Sociālās distancēšanās efekts uz legālo psihoaktīvo vielu lietošanu. Pandēmijas un pēcpandēmijas perioda salīdzinājums - Mögle, Anne Beate (Latvijas Universitāte, 2023)
Nosaukums: Sociālās distancēšanās ietekme uz legālo psihoaktīvo vielu (narkotiku) patēriņu COVID-19 pandēmijas laikā – interneta aptaujas rezultāti, kas tika izplatīti ar sociālo mediju starpniecību. Autore: Anne Beate Mögle Darba vadītāja: dr. Inga Landsmane, narkologs- psihiatrs, LU lektore Mērķi: Šī pētījuma mērķis ir izvērtēt COVID-19 pandēmijas ietekmi uz legālo narkotiku lietošanu, īpašu uzmanību pievēršot alkoholam, smēķēšanai un izrakstītajiem medikamentiem. Materiāli un metodes: Apkopotie dati, izmantojot anonīmu aptauju interneta tīmeklī laikā no 2022. gada augusta līdz 2023. gada janvārim, tika izmantoti šajā pētījumā, aptauja izveidota, izmantojot Google Forms, un izplatīta ar sociālo mediju starpniecību. Aptauja sastāvēja no 40 vienkāršiem jautājumiem un apkopoja demogrāfiskos pamatdatus, kā arī aicināja respondentus novērtēt savu alkohola, nikotīna un izrakstīto medikamentu patēriņa uzvedību pirms COVID-19 pandēmijas, tās laikā un pēc tās. Kopumā tika apkopotas 1175 atbildes, kas tika sniegtas anonīmi ar atrunu, ka visas atbildes ir konfidenciālas un tiks dzēstas pēc darba aizstāvēšanas 2023. gada maijā. Desmit hipotēzes tika formulētas, balstoties uz literatūras apskatu, lai analizētu savāktos datus. Rezultāti: Pētījumā tika analizēta saistība starp alkohola un smēķēšanas lietošanas izmaiņām un izrakstītajiem medikamentiem pandēmijas laikā un neatkarīgajiem mainīgajiem lielumiem, izmantojot aprakstošu statistiku un Chi-Square testus. Frīdmana neparametriskie testi tika izmantoti arī, lai analizētu pa pāriem saistītus jautājumus par iegūtajiem rezultātiem. Dati tika analizēti, izmantojot IBM SPSS Statistics versiju 29 (operētājsistēma Windows), un rezultāti tika vizuāli parādīti, izmantojot sektoru diagrammas un tabulas. Apakšhipotēzes tika analizētas, izmantojot programmu Microsoft Excel, lai novērtētu šķērsgriezuma datu procentus. Secinājums : Pētījumā konstatēts, ka pandēmija būtiski ietekmējusi dažādus cilvēku dzīves aspektus, tostarp viņu garīgo veselību, nodarbošanās statusu un attiecības. Pētījumā tika apzināti dažādi faktori, kas ietekmēja alkohola patēriņa izmaiņas pandēmijas laikā un pēc tās. Pandēmijas laikā tika konstatēts ievērojams trauksmes līmeņa pieaugums un recepšu medikamentu devu pieaugums, taču smēķēšanas uzvedībā būtiskas izmaiņas netika konstatētas. Atslēgas vārdi Alkohola lietošana, nikotīna lietošana, vielu pārmērīga lietošana, pandēmija, COVID-19, lokdauns, garīgā veselība, narkoloģija

Title: Effect of social distancing during the COVID-19 Pandemic on legal drug consumption – results of an internet survey distributed via social media Autor: Anne Beate Mögle Supervisor: Inga Landsmane, MD Narcologist- psychiatrist Aim of the study: The objective of this study is to assess the impact of the COVID-19 Pandemic on the consumption of legal drugs, with a specific focus on alcohol, smoking, and prescribed medication. Material and methods: Collected data through a single anonymous web-based survey between August 2022 and January 2023 was used in this study, created by using Google Forms, and distributed through social media. The survey consisted of 40 simple questions and collected basic demographic data and respondents were asked to assess their alcohol, nicotine and prescribed medicine consumption behavior pre-, during, and post- COVID-19 Pandemic. A total of 1175 responses were gathered. The questionnaire was conducted anonymously. Ten hypotheses were formulated based on the literature review to evaluate the collected data. Results: The study analyzed the relationships between changes in alcohol and smoking usage, and prescribed medication use during the pandemic, and independent variables, using descriptive statistics and Chi-Square tests. Friedman's non-parametric tests were also used to interpret pair-related samples questions. The data was analyzed using IBM SPSS Statistics version 29 for Windows, and the results were visually presented using pie charts, frequencies, and cross-tabulations. Sub-hypotheses were investigated using Microsoft Excel to evaluate the cross-sectional data percentages. Conclusion: The study found that the pandemic had significant effects on various aspects of people's lives, including their mental health, occupation status, and relationship status. The study identified various factors that influenced changes in alcohol consumption during and after the pandemic. It became visible that for alcohol consumption there is a clear trend of a decrease during the COVID-19 Pandemic and an increase after the COVID-19 Pandemic. It was found a significant increase in anxiety levels and prescription medication dosage during the pandemic, especially among people that had psychotherapeutic care. There was no significant change in smoking behavior. Keywords: Alcohol use, Nicotine use, substance abuse, pandemic, COVID-19, lockdown, mental health, narcology
The effect of social distancing on legal drug consumption. A comparison of pandemic and post-pandemic period
Keywords: Medicīna; COVID-19; Alcohol use; Nikotin use; perscribed medication; Legal drugs