Latvijas komercbanku kredītriska novērtējums un to ietekmējošo faktoru analīze - Varava, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Latvijas komercbanku kredītriska novērtējums un to ietekmējošo faktoru analīze”. Darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātniskās literatūras izpēti un statistisko datu analīzi, novērtēt Latvijas komercbanku kredītriska līmeni un analizēt to ietekmējošos faktorus, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus kredītriska līmeņa samazināšanai Latvijas komercbankās. Darbā Latvijas komercbanku kredītriska līmeņa novērtējums ir balstīts uz detalizētu kredītportfeļa riska kvantitatīvo un kvalitatīvo analīzi, kuras rezultātā ir konstatēts ilgstoši augsts Latvijas komercbanku kredītriska līmenis. Augsta komercbanku kredītriska līmeņa cēloņu noteikšanai ir veikta kredītriska un to ietekmējošo faktoru ekonometriskā modelēšana, pamatojoties uz kuru ir atlasīti visvairāk ietekmējošie Latvijas komercbanku kredītriska līmeņa izmaiņas makroekonomiskie un banku specifiskie faktori, kā arī novērtēta šo faktoru ietekme. Analīzes rezultātā ir atklāta makroekonomisko un komercbanku darbības efektivitātes faktoru nozīmīga ietekme uz Latvijas komercbanku kredītriska līmeņa pieaugumu. Darbā ir pievērsta uzmanība komercbanku kredītriska savlaicīgas atklāšanas un paredzēšanas nozīmībai tās efektīvas pārvaldīšanas un veiksmīgas komercbanku darbības nodrošināšanā, kā arī ir izstrādāts pasākumu kopums Latvijas komercbanku kredītriska līmeņa samazināšanai.

The aim of master thesis: „Latvian Commercial Banks’ Credit Risk Assessment and Analysis of its Influencing Factors” is to assess the credit risk of Latvian commercial banks and to analyze the factors influencing it, to draw conclusions and to make proposals to reduce the credit risk level of Latvian commercial banks on the basis of the scientific literature research and statistical analysis of data. The credit risk assessment of Latvian commercial banks is based on a detailed quantitative and qualitative analysis of the credit portfolio risk, which reveals a long-lasting high credit risk level of Latvian commercial banks. To determine the causes of high credit risk level of commercial banks econometric modelling of the credit risk and its influencing factors has been carried out, identifying the macroeconomic and bank-specific factors with the greatest influence on Latvian commercial banks’ credit level changes, as well as evaluating the impact of these factors. The analysis resulted in the detection of significant impact of macroeconomic and commercial banks’ operational efficiency factors on Latvian commercial banks’ credit level increment. The thesis focuses on the importance of early detection and prediction of commercial banks’ credit risk in effective management and ensuring successful operation of commercial banks, developing a set of measures designed to reduce the credit risk of Latvian commercial banks.
Latvian commercial banks credit risk assessment and analysis of its influencing factors
Keywords: Ekonomika; banku kredītrisks; kredītportfeļa risks; makroekonomiskie faktori; banku specifiskie faktori; daudzfaktoru regresijas modelis