LATVIJAS UN ĀRVALSTU UZŅĒMUMU APVIENOŠANĀS UN PĀRŅEMŠANAS DARĪJUMI - Arājs, Armands (Latvijas Universitāte, 2009)
Skatoties uz pašreizējo ekonomisko vidi, kāda ir izveidojusies Latvijā, iekšzemes mazie un vidējie uzņēmumi ir nostādīti izaicinājuma priekšā, kā pārvarēt šo ekonomisko krīzi izmantojot konkrētus un efektīvus pasākumus uzņēmējdarbības saglabāšanai. Uzņēmumiem, kuri ir savu tirgus segmentu līderi, ekonomisko lejupslīdi ir vieglāk pārvarēt, attiecībā pret pārējiem savas nozares konkurentiem, kuriem pastāv divas iespējas – apvienoties ar kādu konkurentu vai domāt par uzņēmējdarbības pārtraukšanu. Pētnieciskais darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Pirmajā daļā tiek pētīts, analizēts un salīdzināts apvienošanās un pārņemšanas procesu teorētiskie aspekti. Tiek analizēti apvienošanās un pārņemšanas darījumu veidi, mērķi un riski, kas saistīti ar šiem procesiem. Darba otrajā daļā tiek apskatīta apvienošanās un pārņemšanas darījumu tendences mūsdienu ekonomikā, kā arī ierobežojošā Latvijas un Eiropas Savienības likumdošana. Trešā – praktiskā daļa – tiek analizēts Latvijas un Šveices uzņēmumu apvienošanās process, kurš sevī iekļauj apvienošanās stratēģijas izstrādi, darījuma cenu un maksāšanas veidu. Tiek skatīti arī abu uzņēmumu mērķi, ko tie vēlas iegūt no šī apvienošanās darījuma.

Looking to the current economic environment, what has emerged in Latvia, the domestic small and medium-sized enterprises are at a challenge ahead to overcome the economic crisis in a concrete and effective measures for the preservation of the business. Companies which have their own market segment leadership and the economic downturn, it is easier to overcome, with the rest of its industry competitors, which there are two options - to merge with a competitor or to think about the business disruption. The work consists of theoretical and practical parts. The first part is studies, analyzes and compares the merger and acquisitions process theoretical aspects, and shows analysis of mergers and acquisitions transaction types, objectives and risks associated with these processes. The second part focuses on mergers and acquisitions trend in today's economy, as well as restraining the Latvian and European Union legislation. Third - the practical part - analyzes in the merger process in Latvia and Switzerland, which includes the merger strategy, the transaction price and method of payment. It is addressed to merged companies, the objective they want to reach from this merger.
DEALS OF MERGERS AND ACQUISITIONS OF LATVIAN AND THE FOREIGN ENTERPRISES
Keywords: Vadībzinātne