Drošības naudas tiesiskais regulējums Latvijā un ārvalstīs - Greiškalne, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Drošības nauda ir sens drošības līdzeklis, tomēr Latvijā tas nav bieži piemērots. Latvijā visbiežāk kā drošības līdzekli piemēro apcietinājumu, bet tas būtiski ierobežo cilvēka pamattiesības. Tikpat efektīvs drošības līdzeklis, tomēr mazāk ierobežojošs par apcietinājumu, ir drošības nauda. Darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt drošības naudas tiesisko regulējumu Latvijā un ārvalstīs, konstatēt problēmjautājumus un piedāvāt risinājumus. Lai sasniegtu darba mērķi, nepieciešams iepazīties ar pastāvošo Latvijas un ārvalstu normatīvo regulējumu, kā arī tiesību doktrīnā paustajām atziņām.

Bail is a long-established security measure, but it is not often applied in Latvia. Most commonly criminal detention is applied as a security measure in Latvia, but it significantly restricts fundamental human rights. Equally effective security measure, however, less restrictive than criminal detention, is bail. The aim is to investigate and compare the legal framework of bail in Latvia and abroad, to identify issues and to propose solutions. To achieve the desired outcome, it is necessary to get acquainted with existing Latvian and foreign regulatory framework, as well as legal doctrine.
Regulation of bail in Latvia and abroad
Keywords: Juridiskā zinātne; drošības nauda; ķīla; drošības līdzekļi; drošības līdzekļu piemērošanas priekšnoteikumi; kriminālprocess