Nepārvarama vara un tās ietekme uz līguma izpildi - Bresle, Līva (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis: 1) pētīt, ko nozīmē jēdziens „nepārvarama vara” un tā nozīme mūsdienu līgumtiesībās; 2) noteikt, kādas ir nepārvaramas varas iezīmes; 3) noteikt notikumus, kurus var nodēvēt par nepārvaramu varu; 4) noteikt, kāda veida ietekmi un sekas nepārvaramas varas notikums var atstāt uz līgumu. Bakalaura darbā īpaši tiek izcelti pieci problēmjautājumi par nepārvaramas varas iezīmju robežu precīzu noteikšanu, zaudējumu atlīdzināšanu un alternatīvajiem līguma izpildes veidiem. Bakalaura darbā tika atbildēts uz visiem problēmjautājumiem, izstrādāta nepārvaramas varas definīcija, noteiktas tai raksturīgās iezīmes un gadījumi, ko var nodēvēt par nepārvaramu varu, kā arī noteikta nepārvaramas varas ietekme un sekas uz līguma izpildi.

Bachelor thesis has been devoted to one of the most difficult civil law institution – force meajure. This research has been performed by using normative acts of countries, international contracts and also resources which are available in Latvian. Bachelor thesis goal is: 1) examine what is meaning of concept force meajure and its meaning in modern contact law; 2) define features of force meajure; 3) define circumstances which can be force meajure; 4) lay down what kind of effect and consequences force meajure has on performance of contact. In Bachelor thesis has been highlighted five issues about margins of force meajure features, compensation of damages and alternative performance of contracts. Bachelor thesis has been given all answers to questions, there has been given definition of force meajure, defined its characteristic marks and circumstances which can be force meajure, and also determined force meajure effect and consequences to contact performance.
Force meajure and its influence on contract performance
Keywords: Juridiskā zinātne