Pārrobežu izaugsme: stratēģiskā plānošana un uzņēmuma pārcelšana - Diļevka, Kortnija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir, balstoties uz teorētiskajām un analītiskajām atziņām, pētīt uzņēmuma "Imperial Lace" pārcelšanās procesu uz citu tirgu, izvērtējot stratēģiskās plānošanas nozīmi un izstrādājot priekšlikumus efektīvākai uzņēmuma pārejai globālā mērogā. Pētījums fokusējas uz e-komercijas pielāgošanu jaunajiem tirgiem, tirgus izpēti un piegādes ķēžu efektivitātes uzlabošanu, kas ir būtiski starptautiskai ekspansijai un ilgtspējīgai attīstībai. Darbs apskata zīmola pielāgošanu jaunā tirgus kultūrai un patērētāju paradumiem, analizējot arī juridiskās un fiskālās vides izaicinājumus, kas ietekmē uzņēmuma integrāciju citā valstī. Analizējot stratēģiskās plānošanas aspektus, pētījums izceļ nozīmīgumu detalizētā pārcelšanās plānojumā, loģistikas nozīmi pārrobežu pārcelšanās un e-komercijas vidē, kas ir būtiska uzņēmumu spējai pielāgoties tirgus izmaiņām. Tas piedāvā teorētisko un praktisko pieredzi, identificējot mūsdienīgus loģistikas risinājumus, ar uzmanību uz automtizāciju un digitālajām tendencēm. Darba autors apskata literatūru par e-komercijas loģistiku un stratēģisko plānošanu, izmantojot akadēmiskos pētījumus un praktiskos piemērus. “Imperial Lace” situācija ilustrē teorētiskās atziņas praktiskā kontekstā, pievēršoties stratēģiskās plānošanas lomai uzņēmuma pārcelšanās procesā un visiem aspektiem, kas atrodas zem tās. Darba struktūra aptver starptautiskās uzņēmējdarbības aspektus. Pirmā nodaļa sniedz teorētiskās pieejas, otrā nodaļa analizē straptautiskās paplašināšanās stratēģijas, savukārt trešā nodaļa koncentrējas uz ilgtspējīgu starptautiko izaugsmi, bet ceturtā nodaļa vērš uzmanību uzņēmuma “Imperial Lace” gadījuma analīzi. Noslēgumā tiek sniegti secinājui un priekšlikumi starptautiskās ekspansijas plānošanai. Kopējais darba apjoms ir 70 lapaspuses. Darbā ir izmantoti 68 avoti. Atslēgvārdi: stratēģiskā plānošana, e-komercija, globālā paplašināšanās, loģistikas risinājumi, starptautiskā tirdzniecība, tirgus izpēte, ilgtspējīga loģistika.

The aim of the bachelor thesis is to study the process of Imperial Lace's relocation to another market based on theoretical and analytical knowledge, assessing the importance of strategic planning and developing proposals for a more effective relocation of the company on a global scale. The study focuses on e-commerce adaptation to new markets, market research and improving supply chain efficiency, which are essential for international expansion and sustainable development. The thesis examines the adaptation of a brand to the culture and consumer habits of a new market, analysing also the challenges of the legal and fiscal environment that affect the integration of a company in another country. Analysing aspects of strategic planning, the study highlights the importance of detailed relocation planning, the role of logistics in cross-border relocations and the e-commerce environment, which is essential for companies' ability to adapt to market changes. It offers theoretical and practical experience in identifying modern logistics solutions, with a focus on automation and digital trends. The author reviews the literature on e-commerce logistics and strategic planning using academic research and practical examples. The case of “Imperial Lace” illustrates the theoretical insights in a practical context, focusing on the role of strategic planning in the relocation process and all aspects below it. The structure of the paper covers aspects of international business. The first chapter presents theoretical approaches, The second chapter analyses international expansion strategies, while the third chapter focuses on sustainable international growth and the fourth chapter focuses on the case study of Imperial Lace. Finally, conclusions and suggestions for international expansion planning are presented. The total length of the thesis is 70 pages. The thesis draws on 68 sources. Keywords: strategic planning, e-commerce, global expansion, logistics solutions, international trade, market research, sustainable logistics.
Cross-border growth: strategic planning and relocation
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; stratēģiskā plānošana; e-komercija; globālā paplašināšanās; loģistikas risinājumi; starptautiskā tirdzniecība