Makiavelisma personības iezīmju saistības ar psiholoģisko pašnoteikšanos un pašpaļāvību - Lācis, Niks (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp makiavelisma personības iezīmēm, psiholoģisko pašnoteikšanos un pašpaļāvību, kā arī šo iezīmju atšķirības atkarībā no darbinieku amata pozīcijas. Pētījumā piedalījās 142 dalībnieki, kas strādā algotu darbu, vecumā no 18 līdz 64 gadiem (121 sievietes, 20 vīrieši un 1 respondents norādīja- cits/nevēlos norādīt). Datu ievākšanai tika izmantotas 3 skalas: Divdimensionālā makiavelisma skala (Monaghan et al., 2020), Psiholoģiskās pašnoteikšanās aptauja (Spreitzer, 1995) un Pašpaļāvības skala (Padhy et al., 2024). Negatīva korelācija starp makaivelismu un pašnoteikšanos. Netika konstatēta korelācija starp makiavelismu un pašpaļāvību. Pozitīva korelācija starp pašnoteikšanos un pašpaļāvību. Vadītāji izjūt augstāku pašnoteikšanos un pašpaļāvību nekā pamatpersonāls vai speciālisti. Makiavelismam netika konstatētas grupu atšķirības.

The aim of the study was to determine the relationships between Machiavellian personality traits, psychological Empowerment and Self-reliance, as well as the differences in these traits depending on the employee's job position. The study included 142 participants in paid employment, aged 18 to 64 years (121 women, 20 men and 1 respondent indicated - other/do not want to specify). 4 scales were used to collect data: Two-dimensional Machiavellianism Scale (Monaghan et al., 2020), Psychological Empowerment Instrument (Spreitzer, 1995) and Self-Reliance Scale (Padhy et al., 2024). Negative correlation between Machiavellianism and Empowerment. No correlation was found between Machiavellianism and Self-reliance. Positive correlation between Empowerment and Self-reliance. Managers experience higher Empowerment and Self-reliance than core personnel or specialists. No group differences were found for Machiavellianism.
The Relationship Between Machiavellianism, Psychological Empowerment and Self-Reliance
Keywords: Psiholoģija; makiavelisms; psiholoģiskā pašnoteikšanās; pašpaļāvība; cinisms organizācijā; darba videi kaitējoša uzvedība