Pieaugušo piesaistes stils un depresijas iezīmes par vardarbīgiem noziegumiem notiesātajiem ieslodzītajiem. - Smilts, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis - noteikt sakarības starp bērnības piesaisti un depresijas iezīmēm par vardarbīgiem noziegumiem notiesātiem ieslodzītajiem. Pētījuma jautājumi: 1) Vai pastāv saistība starp piesaistes stilu un depresijas iezīmēm notiesātajiem ieslodzītajiem?; 2) Vai pastāv atšķirība starp piesaistes stilu un depresijas iezīmēm par vardarbīgiem un nevardarbīgiem noziegumiem notiesātajiem ieslodzītajiem? Pētījuma izlase - 84 notiesātie (40 vardarbīgi un 44 nevardarbīgi noziedznieki). Tika izmantota aptaujas metode - Beka depresijas aptauja un aptauja Relationship questionnaire. Secinājumi: pastāv saistība starp piesaistes stilu un depresijas iezīmēm notiesātajiem ieslodzītajiem un nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp piesaistes stilu un depresijas iezīmēm par vardarbīgiem un nevardarbīgiem noziegumiem notiesātajiem.

Purpose of the study - to determine the connection between childhood attachment and depression characteristics among prisoners convicted for violent crimes. Issues of the study: 1) Is there any connection between attachment style and depression characteristics among prisoners?; 2) Is there any difference between attachment style and depression characteristics among prisoners convicted for violent and non-violent crimes? Selection of the study - 84 prisoners (40 violent and 44 non-violent criminals). The survey method has been used - Beck depression questionnaire and Relationship questionnaire. Conclusions: there is a connection between attachment style and depression characteristics of sentenced prisoners and there are no statistically significant differences between attachment style and depression characteristics among prisoners convicted for violent and non-violent crimes.
Relation between adult attachment style and symptoms of depression for violent offenders
Keywords: Psiholoģija; piesaiste; depresija; vardarbība; ieslodzītie