Miera vielmaiņas un enerģētisko substrātu oksidācijas intensitātes svārstības menstruālā cikla laikā jaunām sievietēm - Teļeševa, Liliāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Sievietes menstruālais cikls pakļauj fizioloģiskām izmaiņām organisma orgānu sistēmu darbību un funkcijas, kā piemēram, cirkulāciju, vielmaiņu, termoregulāciju u.c. Zinātniskās literatūras dati par vielmaiņas intensitātes svārstību dinamiku un lielumu menstruālā cikla laikā ir pretrunīgi. Tādēļ darba mērķis bija novērtēt vielmaiņu un to raksturojošo parametru variabilitāti menstruālā ciklā laikā jaunām sievietēm. Pētījumā piedalījās 8 jaunas, klīniski veselas sievietes vecumā no 20 līdz 34 gadiem, kurām ar netiešās kalorimetrijas metodi tika noteikti gāzu maiņas dati, pēc kuriem tika iegūtas miera metabolisma intensitātes un enerģētisko substrātu - ogļhidrātu un lipīdu, oksidācijas intensitātes vērtības menstruālā cikla laikā. Rezultāti rāda, ka jaunām pieaugušām sievietēm vielmaiņas intensitāte menstruālā cikla laikā svārstās 6-19% robežās, visaugstāko vērtību sasniedzot luteālajā fāzē. Metabolisma intensitātes individuālo svārstību lielums nav atkarīgs no miera metabolisma absolūtās vērtības. Lipīdu un ogļhidrātu oksidācijas dinamika svārstās attiecīgi 26-131% un 23-65% robežās, kur visintensīvākā lipīdu oksidācija ir novērojama agrīnā luteālā fāzē, bet ogļhidrātiem – ovulācijas un vēlīnā luteālā fāzē. Iegūtie dati ļauj secināt, ka vielmaiņu raksturojošo parametru svārstību lielums ir individuāls, un tas nav atkarīgs ne no personas antropometriskajiem un ķermeņa svaru raksturojošiem parametriem, ne arī individuālās absolūtās vielmaiņas un enerģētisko substrātu oksidācijas intensitātes.

Women menstrual cycle influence physiological changes in organism organ system work and functions, for example, circulation, metabolism, thermoregulation. Scientific data about metabolic rate and it’s variation dynamics is inconsistent. That’s the reason why as a purpose for this study was to determine variation of metabolism and it’s parameters during menstrual cycle in young adult women. In current study were participated 8 joung, clinically healthy woman in age from 20 to 34, with indirect calorimetry were determined gas changes data, which were used to determine resting metabolic rate and energy substrate - carbohydrates and lipids, oxidation rate during menstrual cycle. The results demonstrate that variations in resting metabolic rate during menstrual cycle in young adult women variates from 6% to 19%, the maximal resting metabolic rate is during menstrual cycle luteal phase. Individual variation value is independent from resting metabolic rate absolute value. Dinamics ir energy substrate oxidation variates from 26% to 131% for lipids and from 23% to 65% for carbohydrates. Maximal lipid oxidation is shortlu afret ovulacion at early luteal phase, maximal carbohydrate oxidation is while ovulation and also at late luteal phase. Obtained data let to conclude, that metabolic parameter variation value is individual, and it is independent from persons anthropometric and body mass parameters, or from individual metabolic absolute rate and energetic substrate oxidation rate.
Variation in resting metabolic rate and energy substrate oxidation during menstrual cycle in young adult women
Keywords: Bioloģija; metabolisms; enerģētisko substrātu oksidācija; menstruālais cikls; netiešā kalorimetrija