Eiropas Savienības struktūrfondu pārvaldes procesa pilnveide Latvijā - Čepurnaja, Lolita (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba autore: Lolita Čepurnaja Darba tēma: „Eiropas Savienības struktūfondu pārvaldes procesa pilnveide Latvijā” Zinātniskais vadītājs: Dr.oec., as.prof. Jānis Vitkovskis Maģistra darba mērķis ir pašlaik izveidotās Eiropas Sociālā fonda administrēšanas un ieviešanas sistēmas Latvijā analīze, identificējot tās lielākos trūkumus un nepilnības, izvērtējot tās darbspēju, kā arī sniedzot priekšlikumu trūkumu novēršanai un pilnveidošanas iespējām. Lai sasniegtu darba mērķi autore ir izvirzījusi sekojošus uzdevumus, kuri veido darba nodaļu saturu: 1.Eiropas Savienības reģionālās politikas mērķu un finanšu instrumentu raksturojums (1.nodaļa); 2.Eiropas Sociālā fonda atbalsta jomu raksturojums un analīze (2.nodaļa); 3.Eiropas Sociālā fonda pārvaldes organizatoriskās struktūras analīze (3.nodaļa); 4.Eiropas Sociālā fonda vadīšanas procesa analīze (4.nodaļa); 5.Eiropas Sociālā fonda projektu pieteikumu iesniegšanas, izvērtēšanas un apstiprināšanas procesa analīze (4.nodaļa). Darba uzdevumu izpildes rezultātā autore nonāca pie secinājumiem un priekšlikumiem, kas ir apkopoti atsevišķā nodaļā. Būtiskākais secinājums ir tāds, ka pašlaik izveidotā Eiropas Sociālā fonda administrēšanas un ieviešanas sistēma ir darboties spējīga un nodrošina Latvijai pieejamo Eiropas Sociālā fonda finanšu līdzekļu apguvi, tomēr tā joprojām ir pārāk komplicēta ar pārāk daudz iesaistītām institūcijām, kas noved pie neefektīgas un pārāk birokratizētas projektu administrēšanas un ieviešanas. Galvenais, kas pašlaik nepieciešams, lai nodrošinātu sekmīgu Eiropas Sociālā fonda līdzekļu apguvi, ir izveidot vienkāršāku, elastīgāku administrējošo struktūru un ieviešanas sistēmu ar skaidrām katras institūcijas kompetencēm. Kopējais maģistra darba apjoms ir 78 lapas. Darbā ir iekļauti 22 attēli, 4 tabulas un 2 pielikumi.

Author of Master’s paper: Lolita Čepurnaja Theme of Master’s paper: “Improvement of European Union Structural Funds Administration Process in Latvia” Scientific advisor: Dr.oec., as.prof. Jānis Vitkovskis The aim of Master’s paper is analysis of European Social Fund implementation and administration system in Latvia, identifying main disadvantages, evaluating its operational capability, as well as providing suggestion to prevent the disadvantage and improve the system. In order to achieve the aim of the paper the following tasks have been set; the content of the paper is dependent on these tasks: 1. Description of European Union regional policy and its financial instruments (Chapter 1); 2. Description and analysis of European Social Fund fields of support (Chapter 2); 3. Analysis of organisational structure of institutions involved in administration of European Social Fund (Chapter 3); 4. Analysis of European Social Fund administration process (Chapter 4); 5. Analysis of European Social Fund project applications submission, evaluation and approval procedures (Chapter 4). In the result of realised tasks the author came to conclusions and recommendations that are collected in a separate chapter. The most important conclusion is that developed European Social Fund implementation and administration system in Latvia has sufficient operational capability and ensures uptaking of European Social Fund appropriations; however this system is still too complicated with too many involved institutions, that leads to ineffective and too bureaucratical administration and implementation of projects. To ensure the successful uptaking of European Social Fund appropriations it is necessary to develop more simple and flexible administration and implementation system with clear competences of involved institutions. Master’s paper consists of total of 78 pages, 22 figures, 4 tables and 2 annexes.
Improvement of European Union Structural Funds Administration Process in Latvia
Keywords: Vadībzinātne