Acu kustību parametru pētījumi līdzīgu tekstu lasīšanā - Fiļimonova, Liāna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 50 lapām. Tas satur 38 attēlus, 9 tabulas, 18 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: atrast pierādījumus faktam, ka līdzīgās uzbūves tekstiem ir svarīga nozīme lasīšanā. Darba uzdevums: salīdzināt acu kustību parametrus līdzīgu tekstu lasīšanā. Eksperimentā piedalījās 11 dalībnieki ar labu redzi tuvumā. Metode: Uz datora ekrāna tika rādīti 7 līdzīgi, mākslīgi konstruēti teksti ar identiskām burtu novietojuma vietām dažādos vārdos un teikumos. Acu kustības tika pierakstītas ar iViewX sistēmu. Rezultāti: Iegūtie dati ļauj secināt, ka vārdu garums un izvietojums, neatkarīgi no vārda satura, - ir svarīgi apstākļi sakāžu programmēšanai. Atslēgas vārdi: acu kustību parametri, lasīšana, optimālais sakādes ātruma slieksnis, sakāžu programmēšana

Bachelor work is written in Latvian on 50 pages. It contains 38 figures, 9 tables and 18 references. The aim of the work is to find evidence for fact, that texts with similar structure have important meaning in reading. The task of the work is to compare eye movement parameters in reading of similar texts. Participants: 11 subjects with good vision at near distance. Methods: 7 similar texts were demonstrated on computer screen. Eye movements were registered with iView X system. Results: Acquired data let to conclude, that word length and layout are important circumstance for the programming of saccades. Keywords: eye movement parameters, reading, optimal velocity threshold of saccade, programming of saccades
Study of eye movement parameters during reading of similar texts
Keywords: Fizika