Latvijas armijas komandiera štāba darbība 1924.-1929.gadā - Harebovs, Demurs (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbs “Latvijas armijas komandiera štāba darbība 1924. – 1929. gadā” apskata dažādos Armijas komandiera štāba, armijas primārās vadības institūcijas, darbības aspektus tā pastāvēšanas laikā starp 1924. un 1929. gadu. Darbā, izmantojot Latvijas Valsts vēstures arhīva materiālus, tiek parādīti piemēri Armijas komandiera štāba atsevišķo daļu, kā arī individuālu virsnieku darbībai, paralēli literatūrā balstītam kontekstuālam apskatam par Latvijas armijas stāvokli 1921. – 1929. gadā un Armijas komandiera štāba vadības personālsastāva dzīvi un karjeru. Armijas komandiera štāba Apmācības daļa koncentrējās uz formālu un neformālu apmācību realizēšanu un apgādi ar mācību materiāliem, kamēr Operatīvā daļa bija atbildīga par valsts aizsardzības sagatavošanu, kā arī virsnieku un karavīru komandēšanu uz ārzemēm. Ārpus šīm daļām Armijas komandiera štābs nodarbojās ar plašu jautājumu spektra risināšanu, no armijas svētku organizēšanas līdz dzelzceļa izmantošanas plāniem iebrukuma gadījumā.

Bachelor thesis “Headquarters of the commander of the Latvian army: activities from 1924 to 1929” explores the different aspects of the activities of this primary leadership institution of the army during its existance, between 1924 and 1929. In the thesis, by using sources from the Latvian Archive of National History, different examples for activities of separate units of the Headquarters’ staff, as well as individual officers, are shown, parallel to a contextual look at the situation in the Latvian army between 1921 and 1929, and the lives and careers of the highest ranking staff officers. Headquarters’ Training unit concentrated on executing formal and informal training methods, while supplying necessary educational equipment and literature, Operations unit was responsible for preparing the defense of the country and sending missions abroad. Outside of these units, Headquarters of the commander of the Latvian army was tasked with a multitude of issues, from organising army parades to creating plans for railroad utilization in the event of an invasion.
Headquarters of the commander of the Latvian army: activities from 1924 to 1929
Keywords: Vēsture; Latvijas armija; štābs; armijas komandieris; piemēri; militārā vēsture