Nekustamā īpašuma atsavināšana sabiedrības vajadzībām - Antone, Viktorija Amanda (Latvijas Universitāte, 2022)
Tiesības uz īpašumu pieder ikvienam, tomēr tās nav absolūtas un var tikt ierobežotas. Bakalaura darba mērķis ir izzināt vienu no sarežģītākajiem īpašuma tiesību ierobežošanas veidiem – nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām. Darba ietvaros tika pētīts īpašuma tiesību tiesiskais saturs, nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanas sabiedrības vajadzībām institūta vēsturiskā attīstība un tiesiskie aspekti mūsdienās, atsavināšanas procesa norise un taisnīgas atlīdzības jēdziens. Tēmas aktualitāti pamato pēdējo gadu nozīmīgākie būvniecības projekti – “Rail Baltica”, Ķekavas apvedceļa (A7) izbūve un citi, kuru ietvaros tiek atsavināti vairāki simti nekustamo īpašumu. Pētījuma rezultātā tika veikti secinājumi, kas skar nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu sabiedrības vajadzībām būtiskākos aspektus, norādot uz regulējuma trūkumiem un priekšlikumiem par grozījumiem normatīvajos aktos.

Everyone has a right to property, but it is not absolute and can be limited. The aim of the bachelor thesis is to explore one of the most complex forms of property rights restriction - expropriation of immovable property for public purposes. The thesis examines the legal content of property rights, the historical development and legal aspects of the institution of compulsory expropriation of immovable property for public purposes today, the process of expropriation and the concept of fair compensation. The actuality of the topic is justified by the most important construction projects of recent years – “Rail Baltica”, the construction of the Ķekava bypass (A7) and others, within the framework of which several hundred immovable properties are being expropriated. As a result of the study, conclusions were drawn on the most important aspects of compulsory acquisition of immovable property for public needs, pointing out the shortcomings of the regulation and proposals for amendments to the regulatory enactments.
Expropriation of real estate for public needs
Keywords: Juridiskā zinātne; nekustamais īpašums; īpašuma atsavināšana; piespiedu atsavināšana; sabiedrības vajadzības; Satversmes 105. panta ceturtais teikums