Kustību kinemātikas apguve vispārizglītojošās skolas fizikas un dabaszinību mācību priekšmetos - Lielkalne, Ineta (Latvijas Universitāte, 2013)
Diplomdarba „Kustību kinemātikas apguve vispārizglītojošo skolu fizikas un dabaszinību mācību priekšmetos” mērķis ir apkopot un salīdzināt mehānikas tēmas pasniegšanu fizikas pamatskolas un vidusskolas kursā, kā arī mehānikas tēmas integrēšanu dabaszinību kursā. Līdztekus teorētiskajam pārskatam darbā veikts arī praktiskais pētījums par to, kā izmantojot pētnieciskos laboratorijas darbus un citas daudzveidīgas mācību metodes, ir nodrošināts izglītības standartiem atbilstošs skolēnu zināšanu un prasmju līmenis, veidojusies attieksme pret mācību procesu, mācīšanās motivācija un interese par dabaszinību priekšmetu un fizikas priekšmetu. Diplomdarbā izstrādātas tēmas „Kustība” tematiskie plāni 6.klasei dabaszinībās, 8. un 10.klasei fizikā, noslēguma darbi un skolēnu sasniegumu vērtēšanas metodika. Balstoties uz veikto pētījumu, izdarīti secinājumi un priekšlikumi mūsdienīgai dabaszinību un fizikas mācību procesa organizācijai un īstenošanai.

The aim of the Diploma Paper “Acquisition of Kinematics of motion in Physics and Natural Sciences in General Comprehensive School” is to aggregate and to compare the teaching of the topic of mechanics in the elementary and secondary course of physics as well as the integration of the topic of mechanics in the course of natural sciences. In the Diploma Paper there has also been carried out the research how, with the application of the laboratory research work and different teaching methods, the level of pupils’ knowledge has been influenced; and the attitude towards the learning process, learning motivation and the interest in natural sciences and physics has developed. In the Diploma Paper there are drafts of the thematic plans of the topic ‘Motion’ for form 6 in natural sciences, forms 8 and 10 in physics, as well as final tests and the methods for evaluating pupils’ achievements. According to the research, the conclusions have been drawn and the suggestions for a modern learning process of natural sciences and physics have been made.
Acquisition of kinematics of movement in physics and natural sciences in general comprehensive school
Keywords: Pedagoģija