Ūdens simbolika Jāņa Rokpeļņa dzejoļu krājumā „Nosaukums” - Telicina, Rasa (Latvijas Universitāte, 2011)
Šī pētījuma priekšmets ir „Ūdens simbolika J. Rokpeļņa dzejoļu krājumā „Nosaukums””. Darbs sastāv gan no teorētiskās, gan praktiskās daļas. Teorijās daļā tiek aplūkots, kas ir simbolisms, kad tas aizsākās, tā pārstāvjus un popularitāti, kā arī J.Rokpeļņa ieguldījumu literatūrā. Tiek veikts Rokpeļņa iepriekšējās literatūras vispārējs raksturojums. Teorētiskajā daļā, tiek aplūkots ūdens simbola nozīmes kultūrā, mitoloģijā un reliģijā. Praktiskajā daļā ūdens simbols tiek apskatīts kā dzīvības un nāves simbols, kā arī tiek pētīta tā ietekme uz cilvēku dzīvi, ūdens un gadalaiku mija, kopīgās iezīmes ūdens, debess un zvaigznes simbolos un, cilvēka emociju atklāsme ūdens tēlos. Pētījums liek secināt, ka aplūkotajā Rokpeļņa dzejā, kurā ir klātesošas simbolisma ietekmes, ūdens simboli transformējas un caurvijas visā krājumā. Atslēgas vārdi: ūdens simbols, simbolisms, J.Rokpelnis, dzīvība, nāve, gadalaiku mija, zvaigzne, debess, emocijas.

The subject of this bachelor paper is Symbols of the Water in Jāņa Rokpeļņa Collection of Poetry „Nosaukums”. This bachelor paper contains theoretic and practical sectionals. In theoretic sectional get inspect, what is symbolism, when did it start, representatives and its popularization, also J.Rokpeļņa investments in literature. In this sectional get inspect, what kind of meanings have water. Water in culture, mythology and religion. In practical sectional get inspect water symbols as life’s and death symbols. Also inspect water and succession of the seasons, collective features of water, sky and star symbols. The final chapter is about human feelings revelation in water symbols. The results of the bachelor paper indicate that the collection of poems, which have symbolism influences, has water symbols transformed true the all collection. Keywords: Water symbols, symbolism, J.Rokpelnis, life, death, succession of the seasons, star, sky, emotions.
Symbols of the Water in Jāņa Rokpeļņa Collection of Poetry „Nosaukums”
Keywords: Filoloģija