Pilsētas siltuma salas. Rīgas pilsētas piemērs. - Gēbele, Beate (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Pilsētas siltuma salas. Rīgas pilsētas piemērs” mērķis ir noskaidrot Rīgas pilsētas centra mikroklimata ietekmējošos elementus, analizēt tendences pilsētu mikroklimata uzlabošanai pasaulē, un dot ieteikumus Rīgas pilsētvides perspektīvai, jo pasaulē aktuāls ir ne tikai jautājums par globālo sasilšanu un klimata izmaiņām, bet arī par ilgtspējīgas pilsētvides radīšanu, atjaunojamo enerģiju masveida pielietošanu un resursu taupīgu izmantošanu. Aizvien biežāk sabiedriskā telpā parādās ziņas par pilsētu siltuma salu problēmas aktualitāti un vēl jo vairāk – par tās radītām potenciālām problēmām nākotnē. Pētījums balstīts uz literatūras analīzi, lauka pētījuma metodi, intervijām. Pētījuma gaitā noskaidrots, kādi elementi Rīgā veicina un pastiprina siltuma salas efektu un kādus instrumentus varētu pielietot, lai to mazinātu. Lai uzzinātu, kā to risina citās valstīs un pilsētās, daļa pētījuma veikta Spānijā – Tenerifes salā. Pilsētas mikroklimatu iespējams iespaidot, lielā mērā tas ir atkarīgs arī no pilsētplānotājiem, arhitektiem, kā arī daļēji no pilsētas iedzīvotājiem. Tādēļ man kā arhitektei šis pētījums šķiet īpaši interesants un aktuāls, jo darbā nākas saskarties ar daudziem jautājumiem. Daudzi no samazināšanas veidiem kalpo ne tikai kā dizaina elementi pilsētas apbūvē, bet ir arī nozīmīgs ieguldījums vides ekosistēmā, tā kā tas parasti būtu dabā, līdzdarbojoties fiziskā, ekonomiskā, ekoloģiskā un emocionālā jomā. Atslēgas vārdi: pilsētu siltuma salas, pilsētas mikroklimats, pilsētvide, Rīga.

Master's Thesis „Urban heat island. Riga City example." purpose is to discover how modern urban environment can reduce the urban heat island effect, and thus, create a healthy and sustainable urban environment. The issue is not just about the global warming and climate change, but also for the creation of a sustainable urban environment, renewable energy use, the massive use of resources and economy. Increasingly, the public space displayed information about the urban heat island remains high and even more so - than it would create potential problems in the future. This study is based on the analysis of literature, field research method and interviews. During the research was clarified what elements of urban environment in Riga intensify urban heat island effect, and what implements could be used to minimize this. To find out how other countries and cities diminish urban heat islands effect, some part of the research carried out in Spain - Tenerife. Urban microclimate likely to affect a large extent it also depends on the urban planners, architects, as well as part of the city population. Therefore, I as an architect find this study particularly interesting and relevant since the works face many issues I work with daily. Many of the ways of reducing not only serve as design elements in urban environment, but is also an important contribution to environmental ecosystem, as it normally would in nature, participating in physical, economic, ecological and emotional area. Keywords: urban heat island, urban microclimate, urban environment, Riga.
Urban heat islands. Rīga City example
Keywords: Ģeogrāfija