Stāmerienas pils atmiņu stāstos un publikācijās - Priedīte, Solvita (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī bakalaura darba objekts ir Stāmerienas pils. Pētījuma mērķis ir atlasīt, izpētīt un izanalizēt dažāda veida publikācijas gan elektroniskā, gan drukātā veidā, kā arī iegūt intervijas. No šiem iegūtajiem materiāliem izveidots kvalitatīvs pētījums par Stāmerienas pili, kas kalpos par nozīmīgu novadpētniecības materiālu. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, par pētījuma teorētisko bāzi izvēlēta pamatotās teorijas pieeja, kā arī lietotas trīs pētniecības metodes – dokumentu analīze, intervēšana un salīdzinošā analīze. Bakalaura darba rezultāti iedalīti sīkākās kategorijās “Stāmerienas pils pirmsākumi”, “Aleksandra fon Volfa un Džuzepe Tomazi di Lampedūza”, “Stāmerienas lauksaimniecības tehnikums” un “Stāmerienas pils mūsdienās un nākotnē”. Atslēgvārdi: Stāmerienas pils, Stomersee, novadpētniecība, Stāmerienas tehnikums, atmiņu stāsti.

The subject of this Bachelor`s Thesis is Stameriena Castle. The aim of the study is to select, explore and analyse various types of publications, both in electronic and printed form, as well as to obtain interviews. From these findings a qualitative study of Stameriena Castle was created, which will serve as an important research material for the municipality. In order to achieve the objective for theoretical basis of the study has been chosen reasoned action theory as well as three other research methods – document analysis, interviewing and comparative analysis. The Bachelor Thesis results are divided into more detailed categories “The origins of Stameriena Castle”, “Alexandrine von Wolff and Giuseppe Tomasi di Lampedusa”, “Stameriena Agricultural Technical School” and “Stameriena Castle today and in the future”. Keywords: Stameriena Castle, Stomersee, local history, Stameriena Agricultural Technical School, memory stories.
Stāmeriena Castle in the memories and publications
Keywords: Bibliotēkzinātne; Stāmerienas pils; Stomersee; novadpētniecība; Stāmerienas tehnikums; atmiņu stāsti