Sievietes mobilizācija padomju varas atbalstam un lojalitātei staļinisma politiskajos plakātos Latvijā no 1945. līdz 1953. gadam: LNB attēlizdevuma nodaļas plakātu analīze - Kuprašovs, Jānis (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā tika apskatīts staļinisma politiskie plakāti kā propagandas līdzeklis sievietes mobilizācijai padomju varas atbalstam un lojalitātei. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām - teorētiskās daļas, kas ir par pamatu pētījuma sekmīgai izpildei, un metodoloģijas, kur, izmantojot kontentanalīzi un semiotisko analīzi, tika analizēti staļinisma politiskie plakāti no 1945. līdz 1953. gadam, kas ir no Latvijas Nacionālās bibliotēkas Attēlizdevuma nodaļas kolekcijas. Lai ar analīžu palīdzību veiksmīgi plakātos atklātu elementus, ar kuriem tiek panākta sievietes mobilizācija padomju varas atbalstam un lojalitātei, teorētiskajā daļā tiek apskatītas sekojošas tematikas: propaganda, plakāts kā vizuālās komunikācijas līdzeklis, sociālistiskais reālisms, kas ir par pamatu staļinisma plakātu uzbūvei, staļinisma propaganda sievietēm, kā arī sievietes lomas staļinismā. Galvenie bakalaura darba atslēgas vārdi ir propaganda, staļinisma propaganda, plakāts, padomju sieviete, tipāži, staļinisms, sociālistiskais reālisms.

Stalinism political posters as a propaganda tool for woman’s mobilization for support and loyalty of soviet power in stalinism political posters from 1945 to 1953 have been covered in this bachelor written work. This written work consists of two parts. The first part is a theoretical part, which serves as foundation for further poster analysis. The second part is methodology in which content analysis and semiotic analysis is used to analyze stalinism political posters from the collection of Latvian National library from 1945 - 1953. To be successful revealing elements which serve to mobilize woman for support and loyalty of soviet power, the theoretical part covers following items – propaganda, poster as a tool of visual communication, socialistic realism which underlies a structure of stalinism posters, stalinism propaganda for woman, as well as woman’s characters in stalinism. Keywords for the bachelor paper are following – propaganda, stalinism propaganda, poster, characters of soviet woman, stalinism, socialistic realism.
Woman's mobilization for support and loyality of Soviet power in stalinism political posters in Latvia from 1945 to 1953: poster anaysis of National library of Latvia of Art edition
Keywords: Komunikācijas zinātne