Kriminālatbildība par vardarbību un cietsirdību pret tuviniekiem - Andersone, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Vardarbīga un cietsirdīga apiešanās pret tuvinieku ir aktuāla problēma gan Latvijā, gan citās valstu kultūrās. Vēl joprojām pastāv uzskats, ka vardarbība ģimenē ir jānoklusē, jāslēpj un jāatstāj kā privāta ģimenes lieta, taču tā netiek risināta globāli pastāvoša problēma. Darba mērķis ir noskaidrot, kā Krimināllikumā regulēta kriminālatbildība par vardarbību un cietsirdību pret tuvinieku. Kopā tiks analizēta kriminālatbildība par vardarbību ģimenē vēsture un jēdziens, sastāva pazīmes un kvalifikācijas problēmas. Darba rezultātā autore noskaidroja, ka vardarbības un cietsirdības pret tuvinieku kriminalizācija bijusi sekmīga, nodrošinot cietušo tiesisko aizsardzību un normu atbilstību starptautiskiem tiesību aktiem, bet praksē pastāv atšķirīga pieeja šīs normas kvalificēšanā pēc kopības.

Violent and cruel treatment of a loved one is a current problem in Latvia and in other cultures. There is still a perception that domestic violence should be silenced, hidden and left as a private family matter, but this does not address a global problem. The aim of this thesis is to clarify how criminal liability for violence and cruelty towards a close relative is regulated in the Latvian Criminal Law. In this thesis the author will analyse the history, structure elements and qualification problems of criminal liability for cruelty and domestic violence. As a result, the author found out that the criminalisation of violence and cruelty towards the family has been successful in providing legal protection to victims and in ensuring that the norms are in line with international law, but in practice there is still no joint system of qualification of criminal law norms by integrality.
Criminal liability for violence and cruelty towards relatives
Keywords: Juridiskā zinātne; Vardarbība ģimenē; cietsirdība; tuvinieks; fiziskas ciešanas; psihiskas ciešanas