Vingrinājumu un rotaļu izmantošana priekšējo mēleņu fonētiski fonemātisko traucējumu novēršanai vecākā pirmsskolas vecuma bērniem - Druvaskalne, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Diplomdarba „Vingrinājumu un rotaļu izmantošana priekšējo mēleņu fonētiski fonemātisko traucējumu novēršanai vecākā pirmsskolas vecuma bērniem” mērķis ir teorētiski un praktiski izzināt vingrinājumu un rotaļu izmantošanas iespējas priekšējo mēleņu izrunas traucējumu novēršanai. Mērķa īstenošanai tiek: •izzinātas dažādu autoru atziņas par logopēda koriģējoši attīstošo darbību priekšējo mēleņu fonētiski fonemātisko traucējumu novēršanas iespējām; •raksturoti vingrinājumi un rotaļas kā praktiski korekcijas līdzekļi; •veikta pedagoģisko izmēģinājuma darbība vecākā pirmsskolas vecuma bērnu grupā. Diplomdarba teorētiskajā daļā ir atspoguļota fonemātiskās sistēmas veidošanās un apzināta skaņu izrunas un fonemātiskās uztveres traucējumu izplatība pirmsskolas vecumā. Tiek atspoguļots vecākā pirmsskolas vecuma bērnu pedagoģiski psiholoģiskais raksturojums problēmas skatījumā, kā arī atlasītas un izvērtētas praktiskās metodes bērna runas koriģējoši attīstošajai darbībai. Diplomdarba empīriskajā daļā ir atklāta vingrinājumu un rotaļu izmantošana priekšējo mēleņu fonētiski fonemātisko traucējumu novēršanai vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Tiek veikta bērnu logopēdiskā izpēte. Tās rezultātā bērni tiek iedalīti apakšgrupās. Tiek izstrādāts un īstenots koriģējoši attīstošās darbības plāns katrai apakšgrupai, kura izstrādē, vingrinājumu un rotaļu atlasē, tiek ņemtas vērā katra bērna individuālās attīstības īpatnības un skaņu izrunas traucējums. Pētījuma rezultātā iegūtā analīze parāda to, ka bērniem fonemātiskās uztveres rādītāji un skaņu izruna ir uzlabojusies. Izvirzītā hipotēze – priekšējo mēleņu izruna tiks sekmēti pilnveidota, ja logopēds pārbaudīs un ievēros bērnu ar mēleņu izrunas traucējumiem individuālās attīstības īpatnības, mērķtiecīgi izmantos vingrinājumus un rotaļas skaņu korekcijā, ievērojot bērna specifiskās vajadzības – pētījuma ietvaros apstiprinājās. Diplomdarbam ir šāda struktūra: darba apjoms – 85lpp, 14 tabulas, 4 attēli, 9 pielikumi, secinājumi, un 97 izmantotās literatūras un informācijas avoti.

The objective of the thesis “Use of exercises and games in the prevention of phonetic – phonematic disorders of front lingual consonants in the senior preschool children” is to theoretically and practically find out possibilities to use exercises and games for the prevention of phonetic – phonematic disorders of front lingual consonants. To achieve the objective: •conclusions of different authors about the speech therapist’s corrective developing actions to prevent phonetic – phonematic disorders of front lingual consonants are analysed; •exercises and games are characterised as practical means of correction; •trial pedagogical activity is carried out in the group of senior preschool children. Theoretical part of thesis reflects on the development of the phonematic system and identifies prevalence of sound pronunciation and phonematic perception impairment in the preschool age. Pedagogically-psychological characterization of the prescool children in the light of the problem is presented, practical methods for the corrective developing action of the speech are selected and analysed. Empirical part of thesis reflects on use of exercises and games for the prevention of phonetic – phonematic disorders of front lingual consonants in the senior preschool children. Speech therapy research of children is carried out. As the result of this children are divided in subgroups. Corrective developing action plan for each subgroup is set up and carried out. While setting up the plan and selecting exercises and games, individual development features and phonematic disorders of each child are taken into account. Analysis of the research results shows that phonematic perception indicators and sound pronunciation has improved. Put forward hypothesis - pronunciation of front lingual consonants will be improved if speach therapist checks and recognizes individual development features of children with lingual consonants’ pronunciation disorders, uses exercises and games in the sound correction taking into account specific requirements of a child – was proved during the research. Thesis has the following structure: volume of thesis – 85, 14 tables, 4 pictures, 9 annexes, conclusions 97 used literature and information sources.
Use of exercises and games in the prevention of phonetic – phonematic disorders of front lingual consonants in the senior preschool children
Keywords: Skolas pedagoģija; Vingrinājumi un rotaļas; Priekšējie mēleņi; Priekšējo mēleņu fonētiski fonemātisko traucējumu novēršana; Vecākā pirmsskolas vecuma bērni