Ārvalstu tiešās investīcijas un to loma Latvijas ekonomikas attīstībā - Jēkabsons, Rihards (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir “Ārvalstu tiešās investīcijas un to loma Latvijas ekonomikas attīstībā.” Bez ārvalstu kapitāla Latvijas tautsaimniecības izaugsme nebūtu bijusi tik strauja, jo iekšējo kapitāla resursu, kurus būtu iespējams ieguldīt tautsaimniecībā, bija maz. Pēdējos gados ārvalstu investīciju ieplūde Latvijā stagnē un arī ekonomiskā izaugsme ir vien mērena. Lai sasniegtu atkal straujāku ekonomisko izaugsme, ir nepieciešami novērst ĀTI kavējošos faktorus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt ārvalstu tiešo investīciju ietekmi uz Latvijas tautsaimniecības attīstību, atklāt investīciju piesaistes kavējošos iekšējos un ārējos faktorus un veikt secinājumus, kā arī dot priekšlikumus investīciju vides uzlabošanai. Darba mērķa sasniegšanai autors pēta investīciju teorētiskos aspektus, raksturo Latvijas investīciju vidi, analizē ĀTI ieplūdi un to ietekmi uz Latvijas ekonomikas attīstību. Autors darba rezultātā secina, ka ir virkne gan ārēju, gan iekšēju faktoru, kas negatīvi ietekmē ārvalstu investīciju piesaisti. Darba apjoms ir 60 lpp.. Darbā izmantoti 15 attēli un 5 tabulas.

Das Thema der Bachelorarbeit ist “Auslaendische Direktinvestitionen und ihre Rolle in der wirtschaftlichen Entwicklung Lettlands.” Die lettische Wirtschaft waere ohne auslaendisches Kapital nicht so schnell gewachsen, weil die nationalen Kapitalressourcen sehr gering waren. In den letzten Jahren stagniert der Zufluss von FDI in Lettland und auch die Wirtschaft entwickelt sich nur langsam. Das Ziel der Bachelorarbeit ist die Wirkung der auslaendischen Direktinvestitionen auf die wirtschaftliche Entwicklung Lettlands zu untersuchen, die internen und externen Probleme auf zu decken, die einen hoeheren Kapitalfluss vermeiden und Schlussfolgerungen machen, sowie Vorschlaege fur ein besseres Investitionsumfeld geben. Um das Ziel uz erreichen, untersucht der Autor die theoretischen Investitionsaspekte, beschreibt das lettische Investitionsumfeld, analysiert die FDI Zufluesse und ihre Auswirkungen auf die wirtschaftliche Entwicklung Lettlands. Am Ende der Bachelorarbeit kommt der Autor zum Schluss, dass es eine Reihe von internen und externen Problemem gibt, die den FDI Zufluss in Lettland hemmen. Die Bachelorarbeit hat 60 Seiten. Es wurden in der Bachelorarbeit 15 Abbildungen und 5 Tabellen benutzt.
Foreign direct Investments and its impact on economic development of Latvia
Keywords: Ekonomika; ārvalstu tiešās investīcijas; investīcijas; Latvijas investīciju vide; Latvijas tautsaimniecība; tautsaimniecības attīstība