Reliģiju politika LPSR (sešdesmito gadu vidus – astoņdesmito gadu sākums): baptistu piemērs - Brūnava, Madara (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā skatīta reliģiju politika LPSR, padziļināti skatot L. Brežņeva varas gadus. Politikas raksturošanai izvēlēta baptistu konfesija, kurā norisinās būtiskas pārmaiņas. Darba pamatā ir vairāku veidu avotu materiālu kolekcija -Latvijas Valsts arhīva nepublicētie dokumenti no 1419. un 1448.fonda, kas ietver PSRS MP Reliģisko kultu lietu pārvaldes LPSR materiālus, datu bāze ‘’Delta’’, periodika, literatūra par baptistiem un Brežņeva periodu PSRS. Darba mērķis ir reliģiju politikas LPSR analīze no 60to gadu vidus līdz 80to gadu sākumam, izmantojot baptistu piemēru. Darbs atklāj LPSR baptistu darbību komunismā un sniedz ieskatu padomju represīvajā attieksmē pret reliģiju. Rodas priekšstats par reliģiju politikas ietekmes apmēru, bet baptistu situācijas salīdzinājums vēsturiski iezīmē baptistu un padomju varas mainīgo attiecību līkni.

The Master thesis narrates religion policy in Soviet Latvia, focusing on L.Brezhnev ruling years. Baptist denomination is chosen as an example to describe the policy, as it goes through major tranformation. Research is based on collection of various material by several sources – the unpublished archive documents from the 1419th and 1448th fund of the State Archives of Latvia, ‘’Delta’’ data base, published press and literature. The aim of this work is to analyze religion policy through mid sixties till early eighties through Baptist example. Thesis reveals denomination’s work under the communist regime and exposes soviet power’s repressive attitude towards religion. It illustrates the impact of religion policy and the comparison of denomination’s historical status traces changing relationship between Soviet power and Baptist denomination.
Religion Policy in LSSR (mid-sixties – early eighties): Example of Baptists
Keywords: Vēsture; LPSR; RELIĢIJA; BAPTISTI; BREŽŅEVS