Pretterorisma līdzekļu tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā un Eiropas Kopienu tiesas loma tā piemērošanā - Tāluma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt pašreizējo Eiropas Savienības pretterorisma tiesību aktu tiesiskā regulējuma efektivitāti, īpašu vērību pievēršot Eiropas Kopienu tiesas lomai, piemērojot pretterorisma tiesisko regulējumu, un Tiesas veiktajai tiesiskā regulējuma iztulkošanai, izanalizēt Tiesas veikto tiesību aktu iztulkojumu, norādīt uz to nepilnībām un piedāvāt iespējamos risinājumus. Darbā sniegts gan vispārīgs konspektīvs Eiropas Savienības pretterorisma politikas un tiesiskā regulējuma vēsturiskās attīstības pārskats, kā arī analizēti katra Eiropas Savienības pīlāra tiesību aktu veidi. Eiropas Savienībā ir pieņemti daudz tiesību aktu šajā jomā; sevišķi “paātrināta” pretterorisma politikas īstenošana notikusi pēc lielajiem teroristu sarīkotajiem uzbrukumiem. Darbā tiek aplūkoti tiesību akti, kuri vispārīgi pieņemti terorisma apkarošanai, kā arī atsevišķi apskatīti tiesību akti, kuri pieņemti, lai apkarotu teroristu finansēšanu un palielinātu dalībvalstu tiesībaizsardzības iestāžu sadarbību. Darba pēdējā nodaļā autore pievēršas Eiropas Kopienu tiesas un Eiropas Kopienu Pirmās Instances tiesas tiesu prakses analīzei, piemērojot tiesību aktus, kas pieņemti cīņas ar terorismu ietvaros. Tiek sniegts vērtējumu gan par Tiesas pieeju Apvienoto Nāciju Organizācijas lomas noteikšanai Kopienā, gan par pamattiesību aizsardzības jautājumiem. Ir identificētas galvenās problēmas, kas kavē efektīvu Eiropas Savienības pretterorisma jomas tiesiskā regulējuma piemērošanu.

Terrorism constitutes a threat to democracy, to the free exercise of human rights and to economic and social development. Terrorism clearly represents one of the biggest threats to the world‟s security and peace. Since the shocking events of September 11, Madrid train bombings in March 2004, London bombing on 7th July 2005, the European Union (EU) has adopted numerous regulations, directives, common positions etc. concerning counter-terrorism. The aim of the master thesis is to evaluate efficiency of EU‟s counter-terrorism legal regulation, particularly paying attention to the role of European Court of Justice in application of EU‟s counter-terrorism legal regulation. The author will analyze Court‟s judgments and interpretation of counter-terrorism legal acts. This master thesis considers different aspects of limited jurisdiction of European Court of Justice and Court of First Instance in review of counter-terrorism legal regulation. Although there is limited jurisdiction of Court in III pillar and no jurisdiction in II pillar, the Court has developed in its judgments instructions to courts of Member States how to enforce EU‟s counterterrorism regulation. Moreover, Court has interpreted legal acts in order to respect fundamental rights of applicants.
Legal regulation of counter-terrorism measures in European Union and role of the European Court of Justice in its application
Keywords: Juridiskā zinātne