Publisko investīciju loma privātajā sektorā Latvijā - Voroņenko, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Publisko investīciju loma privātajā sektorā Latvijā” mērķis ir gūt vispusīgu analīzi attiecībā uz publisko investīciju efektivitāti un tās ietekmi, kā arī ietekmes vērtēšanu uzņēmējdarbībā Latvijā. Darbs veltīts, lai noskaidrotu mūsdienu ekonomikas atbalsta nepieciešamību, lomu un efektivitāti valsts mērķu un prioritāšu sasniegšanā. Darba rezultātā ir izpētīta publisko investīciju būtība un problēmas, analizēta dažādu līmeņu vērtēšanas pieejas publisko investīciju jomā, kā arī izpētītas trīs publisko investīciju saņēmušo uzņēmumu attīstība pēc tās faktiskās veikšanas. Darbā īpaša uzmanība tiek pievērsta publisko investīciju jomu regulējošai tiesiski normatīvajai bāzei, kā arī atšķirībām vērtēšanā Eiropas Savienības un Latvijas mērogā. Autore darbā ir konstatējusi būtiskākās atšķirības, kā arī sniegusi savu skatījumu uz publisko investīciju piešķiršanas procedūru. Darba rezultātā ir iegūti secinājumi attiecībā par publisko investīciju efektivitāti dažādās nozarēs, problēmām un iespējām publisko investīciju vērtēšanā pirms un pēc faktiskās investīcijas veikšanas. Autore ir izstrādājusi priekšlikumus publisko investīciju turpmākai piešķiršanas kvalitātes uzlabošanai, uzraudzībai un efektivitātes noteikšanai, kā arī kvalitatīvo kritēriju izmaiņām atbilstoši mūsdienu ekonomiskajai situācijai Latvijā. Darba pamatjēdzieni – publiskās investīcijas, publiskās finanses, uzņēmējdarbība, efektivitāte. Darbs sastādīts uz 70 lapām, darbā iekļauti 16 attēli, 4 tabulas, 3 pielikumi.

The aim of research work „Public funding role in Latvia private sector” is gaining of detailed analysis regarding public investments effectiveness and impact, as well as procedures of evaluation of investment impact in Latvia. Research is targeted to determine needs of supporting funding in modern economics, its role and effectiveness in state target and priorities reaching. The research contains analysis of public investments term and problems, multi level evaluation approaches for public investment projects, as well as analysis of three Latvian enterprises previously supported with public investments. Special attention in the work is paid to legal framework of public funding and differences of European and Latvia strategies for public investments. The author has determined main differences as well as suggestions for the changes in public investments dissemination procedure. The result of the work shows conclusions regarding public investments effectiveness in several entrepreneurship industries, problems and opportunities in phase before public funding decision making and after investment. The author provides suggestions of improvement of public funding decision making procedure, supervision and determination of effectiveness, as well as proposes changes in qualitative criteria evaluation within needs of economics in Latvia. Key words: public investment, public finance, entrepreneurship, effectiveness. The work is written on 70 pages, including 16 pictures, 4 tables, 3 annexes.
Public funding role in Latvia private sector
Keywords: Vadībzinātne