Funkcionāli gremošanas trakta traucējumi bērniem: prevalence un ietekmējošie faktori bērniem Latvijā - Francis, Brie-Anne Joy Elizabeth (Latvijas Universitāte, 2023)
Ievads: Funkcionāli kuņģa-zarnu trakta traucējumi (FKTT) ir viens no biežākajiem atkārtotu gastrointestinālu simptomu cēloņiem bērniem. FKTT ir saistīti ar sliktāku dzīves kvalitāti un to attīstību ietekmē dažādi faktori. Bērnu FKTT izplatība atšķiras dažādos reģionos un/vai valstīs, tādēļ ir svarīgi noteikt populācijas specifisko izplatību. Tas paplašinātu pieejamo pētījumu datu kopumu, lai veicinātu turpmāku pētniecību un padziļinātu izpratni par šiem traucējumiem. Mērķi: Pētījuma mērķis bija noteikt FKTT izplatību un analizēt ar to saistītos faktorus bērniem Latvijā, kā arī noteikt biežākos gastrointestinālos simptomus. Materiāli un metodes: Šķērsgriezuma pētījums veikts, izmantojot tiešsaistes aptauju, anonīmi aptaujājot bērnu (vecumā no 6 līdz 18 gadiem) vecākus. Anketā bija 37 jautājumi par demogrāfiskajiem datiem un dažādiem saistītajiem faktoriem. Anketas izplatītas vecākiem/aizbildņiem, izmantojot oficiālas tiešsaistes platformas un skolu e-pastus, kā arī sociālo mediju grupas. Datu analīzei izmantota MedCalc statistikas programmatūra. Izmantotās statistikas analīzes: Hī kvadrāta tests, Pīrsona korelācijas koeficients un T-tests, kā arī Mann- Whitney U tests. Rezultāti: Kopumā tika apkopoti anonīmi dati no 102 bērnu vecākiem. Bērnu vidējais vecums bija 11,51 gads (SD=3,99). Lielākajai daļai bērnu pēc vecāku sniegtās informācijas bijuši gastrointestināli simptomi (78,4%; n = 80), no tiem ārsta diagnosticēti FKTT bija 10,8% bērnu. Visbiežāk sastopamie simptomi bija sāpes vēderā, vēdera uzpūšanās, caureja un aizcietējums. Pilsētā dzīvojošiem bērniem gastrointestināli simptomi bija biežāk kā mazpilsētās un lauku apvidū dzīvojošiem bērniem: attiecīgi, 70%; 23.6% un 6,25%; (p=0.01). Miega ilgums (vidējais punktu skaits/SD) bija zemāks dienās ar simptomiem salīdzinot ar miega ilgumu dienās bez simptomiem: jaunākajā vecuma grupā, attiecīgi, 3,12 (SD=0.81) un 3.56 (SD=0.50) (p=0.04); vecākiem bērniem - attiecīgi, 2.44( SD=0.78) un 2.92 (SD=0.44) (p=0,0001).Bērniem ar gastrointestināliem simptomiem bija bieži vērojami negatīvi psiholoģiski efekti, kas ietekmē dzīves kvalitāti, kā zemāka motivācija pašmācībai (n=41) un negatīva ietekme uz skolas sniegumu (n=30). Secinājums: mūsu analizētajā bērnu kopā vecāku ziņotā FKTT izplatība bija zemāka par šādu traucējumu izplatību pasaulē. Gastrointestinālu simptomu esamību ietekmēja dzīve lielpilsētā, zemāks miega ilgums, kā arī nesabalnsēta diēta un ilgāks ekrānlaiks. Bērniem ar gastrointestināliem simptomiem bija dažādi negatīvi psihoemocionāli dzīves kvalitāti samazinoši efekti.

Functional gastrointestinal Disorders are one of the most common causes of recurring GI symptoms that affect children and adolescents. Various factors are associated with their development and lead to a poorer quality of life. The prevalence of paediatric FGIDs varies depending on region and/or country. With intra-regional variations such as in Europe for example, it is important to determine population-specific prevalence. This would widen the pool of available research data to facilitate further scientific findings and deepen the understanding of these disorders. Objectives: The purpose of the study is to determine the prevalence of FGID in children who reside in Latvia and to determine the most frequent GI symptoms and associated factors. Materials and methods: Cross-sectional study was performed using an anonymous online survey among parents of children aged 6-18 years. The questionnaire consisted of 37 questions that asked about demographics and associated factors of FGIDs. It was distributed to parents/guardians by way of official online platforms and emails of schools and through social media groups. MedCalc Statistical Software was used to analyze the data. Chi square test,Pearson’s Correlation coefficient and T-tests were used to find associations that were statistically significant using p values. The Mann-Whitney U test was used where the normality was rejected. Results: In total, anonymous data about 102 children aged 6-18 years was collected. The mean age of the participants was 11.51 years (SD=3.99). Most of the participants had a history of GI symptoms at some point throughout their childhood (78.4%; n=80). Of the number, the prevalence of parent-reported prevalence of FGIDs was 10.8%. The most common GI symptoms were abdominal pain, bloating, diarrhoea and constipation. There was no statistically significant difference between age groups and GI symptoms.The associated factors related to these symptoms were place of residence, sleep, screen time and nutrition. Children who resided in cities made up 70% of the participants who had a history of GI symptoms compared to 23.75% in towns and 6.25% in the country side (p for trend=0.01).The mean sleep score was significantly lower on days with symptoms compared to days without for age group 1 symptoms 3.12 (SD=0.81) and 2.44 (SD=0.78) respectively (p=0.04) The main psychological effects experienced among children with GI symptoms on QOL were negative sleep effects (n=41) and factors of school functioning: lower motivation for self-study (n=41) and negative effects on school performance(n=30). Conclusion: Parent-reported prevalence of paediatric FGIDS was lower than the worldwide prevalence. Associated factors of GI symptoms were city residence, an unbalanced diet, lower mean sleep scores, screen time were positively associated to GI symptoms in most of the participants. Several psychosocial factors which negatively affect QOL were present including anxiety, negative impact on performance
Pediatric Functional Gastrointestinal Disorders: prevalence and provoking factors in children in Latvia
Keywords: Medicīna; Latvia; Functional Gastrointestinal Disorders (FGIDS); Children; Adolescents; GI symptoms