Leksiski gramatisko traucējumu korekcija jaunāko klašu skolēniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību - Baikova, Iveta (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā pētītas un analizētas psihologu, pedagogu un logopēdu teorētiskās atziņas zinātniskajā literatūrā par pētāmajiem jautājumiem ( jaunāko klašu skolēnu vecumposma valodas un runas attīstības īpatnības normas un attīstības traucējumu raksturojums; logopēdiskās korekcijas un attīstošā darba virzieni un uzdevumi; darba secība un paņēmieni leksiski gramatisko traucējumu korekcijai). Darbā analizēti, izvēlēti piemērotākie un praksē realizēti logopēdiskās korekcijas un attīstošā darba virzieni, uzdevumi, darba secība un paņēmieni leksiski gramatisko traucējumu korekcijai jaunāko klašu skolēniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību. Atslēgas vārdi: LOGOPĒDIJA, JAUNĀKO KLAŠU SKOLĒNI, LEKSISKI GRAMATISKU TRAUCĒJUMU KOREKCIJA, VALODAS SISTĒMAS NEPIETIEKAMA ATTĪSTĪBA, VĀRDU KRĀJUMS Pētījuma mērķis: apkopot un lietot logopēdiskās korekcijas darba metodes un paņēmienus darbā ar bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību, leksiski gramatisku traucējumu korekcijai. Darbs domāts sākumskolas skolotājiem, logopēdiem, kā arī bērnu vecākiem

Der Umfang der Arbeit : 50 Seiten, 3 Tabellen, 6 Zeichnungen, 30 Anlagen, 47 Quellennachweise. In der Arbeit werden theoretische Erkenntnisse der Psychologen, Pädagogen und Logopäden in wissenschftlicher Literatur Ņber die die Fragen der Forschung ( die Besonderheitensnormen der Sprach-und Sprechentwicklung der SchŅler der unteren Klassen und die Charakterisierung der EntwicklungsstĻrungen; die Richtungen und Aufgaben der logopädischen Korrektion und der Entwicklungsarbeit; Reihenfolge der Arbeit und Verfahren fŅr die Korrektion der lexikalisch-grammatischen SprachstĻrungen ) erforscht und analysiert. Es werden in der Arbeit die Richtungen, Aufgaben, Reihenfolge der Arbeit und Verfahren der logopädischen Korrektion und der Entwicklugsarbeit der SchŅler der unteren Klassen mit mangelhafter Entwicklung des Sprachsystems analysiert, passende ausgewählt und in der Praxis realisiert. SchlŅsselwĻrter: Logopädie, die SchŅler der unteren Klassen, die Korrektion der lexikalisch-grammatischen SprachstĻrungen, ungenŅgende Entwicklung des Sprachsystems, der Wortschatz. Das Forschungsziel: Die Zusammenfassung und der Gebrauch der Methoden und Verfahren der logopädischen Korrektion in der Arbeit mit den Kindern mit mangelhafter Entwicklung des Sprachsystems fŅr die Korrektion der lexikalisch-grammatischen SprachstĻrungen. Die Arbeit ist fŅr die Lehrer der unteren Klassen, Lägopäden, als auch Eltern vorgesehen.
Correction of lexical and grammatical disturbances of younger pupils having insufficient language system development
Keywords: Pedagoģija