Rotaļdeju izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu fiziskās sagatavotības veicināšanai interešu izglītības nodarbībās pirmsskolā - Mežapuķe, Inese (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Inese Mežapuķe. Darba zinātniskā vadītāja: Mg. paed. Linda Ummere – Tillberga. Kvalifikācijas darba temats: rotaļdeju izmantošana 5-6 gadus vecu bērnu fiziskās sagatavotības veicināšanai interešu izglītības nodarbībās pirmsskolā. Kvalifikācijas darba mērķis: izpētīt bērnu fiziskās sagatavotības veicināšanas iespējas, izmantojot rotaļdejas. Kvalifikācijas darbu veido divas daļas: teorētiskā un empīriskā. Teorētiskajā daļā darba autore analizē dažādu latviešu un ārzemju autoru atziņas, par 5-6 gadus vecu bērnu fizisko sagatavotību, vecuma īpatnībām un specifiku. Apkopo zinātnisko rakstu un pētījumu atziņas un secinājumus par bērnu fiziskās sagatavotības veicināšanas iespējām. Apraksta un analizē teorētiskajā literatūrā gūtās atziņas par kustību un mūzikas ietekmi uz bērnu fizisko sagatavotību, ar speciālistu atziņām pamato rotaļdeju pozitīvo ietekmi uz 5-6 gadus vecu bērnu attīstību. Empīriskajā pētījumā, analizējot pētījuma gaitā gūtos datus par bērnu fiziskās sagatavotības rādītāju korelāciju, gūta apstiprinoša atbilde uz pētījuma jautājumu: “Kā nodarbībās izmantotās rotaļdejas, veicina bērnu fizisko sagatavotību?” Atslēgas vārdi: fiziskā sagatavotība, rotaļdeja, koordinācija, līdzsvars, kustību precizitāte. Kvalifikācijas darba apjoms: darbs sastāv no divām nodalām ar apakšnodaļām, ievada un secinājumiem, darbam ir 5. pielikumi, 51. lappuses un 23. izmantoti avoti

Author of the thesis: Inese Mežapuķe Scientific supervisor: Mg. paed. Linda Ummere–Tillberga Title of the qualification paper: Promoting physical development of 5–6 year old children through play dance activities in preschool interest groups. Objective of the qualification paper: To explore the possibilities of promoting children`s physical fitness through play dance activities. Structure of the paper: The qualification paper consists of two parts – theoretical and empirical. In the theoretical part, the author analyses the insights of various Latvian and foreign authors regarding the physical development, age-specific characteristics, and physical fitness of 5–6-year-old children. The paper compiles conclusions from scientific articles and research studies about the influence of movement and music on children’s physical fitness. Based on the views of professionals, the positive impact of play dances on coordination, balance, and movement precision in children is substantiated. In the empirical part, data obtained during the research are analysed, confirming the research question: “How do the play dances used in activities promote children’s physical fitness?” Keywords: physical fitness, play dance, coordination, balance, movement precision. Length of the paper: The paper consists of two chapters with subchapters, an introduction and conclusions; it includes 5. appendices, 51. pages and 23. reference
Promoting physical development of 5–6 year old children through play dance activities in preschool interest groups
Keywords: Izglītības zinātnes; fiziskā sagatavotība; kustību precizitāte; līdzsvars; koordinācija; rotaļdeja