Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku darbība no 1919. gada janvāra līdz maijam - Ozoliņš, Uldis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba mērķis ir aplūkot Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku veidošanu un darbību no 1919. gada janvāra līdz maijam. Darba uzdevumi ir noskaidrot apstākļus, kas veicināja vai apgrūtināja bruņoto spēku veidošanu, aplūkot to formēšanos un attīstību, un šo spēku cīņas Kurzemē. Latvijas Pagaidu valdībai vajadzēja izveidot bruņotus spēkus, kas varētu aizsargāt Latvijas valsti pret Padomju armijas iebrukumu. Latvijas valdībai bija grūti izveidot bruņotos spēkus. Latviešu bruņotajos spēkos sākumā iestājās maz cilvēku. 1919. gada sākumā latviešu bruņotajos spēkos bija tikai daži simti cilvēku. 1919. gadā pieauga iedzīvotāju atbalsts Latvijas valdībai un tas atviegloja bruņoto spēku formēšanu. Latvijas Pagaidu valdības bruņotajos spēkos 1919. gada maijā jau bija vairāki tūkstoši karavīru.

The target of work is to view the formation of Latvian Provisional government armed forces during in period from January to May at 1919. The tasks of work is to establish conditions what facilitated or embarrassed to formed armed forces, to view formation and development of these forces and battles in Kurzeme. Latvian Provisional government must to formed armed forces, what could protect the Latvia against invasion of Soviet army. Latvian government at first were hard to formed armed forces. At first few people entered in the Latvian armed forces. Only few hundred people were in Latvian forces at the beginning of 1919. But support to Latvian government from citizens grew up during 1919. It facilitated to formation of army. In the Latvian armed forces were several thousands of soldiers in May at 1919.
Latvian Provisional Government`s armed forces` activities from January to May 1919
Keywords: Vēsture