SOCIĀLO TĪKLU LIETOŠANAS PARADUMI UN GREIZSIRDĪBA PARTNERATTIECĪBĀS: DZIMUMATŠĶIRĪBU IZPĒTE - Stankeviča, Beāte (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis ir izpētīt dzimumatšķirības starp individuāli un partnera sociālo tīklu uztvertajiem lietošanas paradumiem un to saistības starp izjusto greizsirdību romantiskās partnerattiecībās. Pētījumā piedalījās 155 pilngadīgi respondenti – 97 sievietes un 58 vīrieši, kas ar partneri nodzīvojuši vismaz trīs mēnešus. Izmantotās aptaujas: Multidimensionālās greizsirdības skala (Pfeiffer & Wong, 1989), Sociālo tīklu laika izmantošanas skala (Olufadi, 2016) un Facebook greizsirdības skala (Muise et al., 2009). Rezultāti liecina, ka nepastāv būtiskas izjustās greizsirdības atšķirības starp dzimumiem un partnera sociālo tīklu uztvertajiem lietošanas paradumiem. Tika konstatēts, ka starp individuāli un partnera sociālo tīklu uztvertajiem lietošanas paradumiem un mērķiem pastāv saistības starp izjusto greizsirdību romantiskās partnerattiecībās, kā arī greizsirdības dimensijām.

The aim of this research is to investigate the gender differences between individual and partner social network perceived usage patterns and their relationship to experienced jealousy in romantic partnerships. The study involved 155 adult respondents, 97 women and 58 men, who had lived with their partner for at least three months. Surveys used: Multidimensional Jealousy Scale (Pfeiffer & Wong, 1989), Social Networking Time Use Scale (Olufadi, 2016) and Facebook Jealousy Scale (Muise et al., 2009). The results show that there are no significant differences in perceived jealousy between genders and partner's social network perceived usage patterns. There was an relationship between individual and partner social network perceived usage patterns and usage goals in relation to experienced jealousy in romantic relationships, as well as jealousy dimensions.
SOCIAL NETWORK USING HABITS AND JEALOUSY IN PARTNERSHIPS: A GENDER DIFFERENCE STUDY
Keywords: Psiholoģija; greizsirdība; partnerattiecības; sociālie tīkli; dzimumatšķirības; paradumi