Mediācijas ieviešanas nepieciešamība administratīvajā procesā Latvijā. - Stūraine, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba “Mediācijas ieviešanas nepieciešamība administratīvajā procesā” mērķis ir izpētīt iespējamo alternatīvo strīdu risināšanas iespējamību administratīvajā procesā Latvijā, veikt normatīvās bāzes, kas regulē mediācijas piemērošanas iespējamību, izpēti, mediācijas ārvalstīs, izpēti, identificēt problēmjautājumus, izvērtēt mediācijas ieviešanas darbspēju, sniegt priekšlikumus. Maģistra darbam ir 66 lapas un ietver trīs nodaļas, kas veidotas, lai nodrošinātu loģiski secīgu informācijas izklāstu, noteiktā mērķa sasniegšanai. Pirmajā nodaļā “Mediācijas jēdziens un vēsturiskā attīstība” ir skaidrots mediācijas jēdziens, apskatīta mediācijas būtība, kā arī mediācijas fenomena vēsturiskā attīstība. Otrajā nodaļā „Mediācija ārvalstīs” sniedz analīzi par mediācijas tiesisko regulējumu tādās valstīs kā Dānija, Vācija, Lielbritānija, Amerikas Savienotās Valstis (turpmāk – ASV), Lietuva, Čehijas Republika. Trešā nodaļa „Mediācija Latvijā” apskata mediatora lomu mediācijas procesā, mediācijas un administratīvā procesa mijiedarbību, kā arī iespējamos mediācijas modeļus Latvijā, ņemot vērā esošo tiesisko regulējumu. Secinājumos ir identificētas problēmas un izteikti priekšlikumi, par mediācijas ieviešanas nepieciešamību administratīvajā procesā Latvijā.

The aim of the master’s thesis titled “Requirement for Introduction of Mediation in the Procedure” is the research of alternative dispute resolution possibilities in the administrative procedure in Latvia, the research of statutory basis governing the possibility of use of mediation, a study of mediation abroad, the identification of problem issues, the feasibility assessment of introduction of mediation and the offering of proposals. The volume of the master’s thesis is 66 pages; it consists of three parts for a logically consecutive presentation of information to achieve the set aim. Part one, “Definition and Historical Development of Mediation”, explains the concept of mediation, its essential features and the historical development of the phenomenon of mediation. Part two, “Mediation Abroad”, analyses the legal framework concerning mediation in such countries as Denmark, Germany, the United Kingdom, USA, Lithuania and the Czech Republic. Part three, “Mediation in Latvia”, deals with the role of mediator in the mediation process, the interaction of mediation and administrative procedure, as well as possible models of mediation in Latvia with regard to the current legal framework. The conclusions section identifies the problems and offers proposals concerning the relevance of introduction of mediation in the administrative procedure in Latvia.
Mediation implementation necessity in administrative process of Latvia.
Keywords: Juridiskā zinātne