Produktivitātes konverģences tendences Latvijas uzņēmumu līmenī - Kovaļovs, Konstantīns (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbs ir veltīts Latvijas uzņēmumu produktivitātes konverģencei periodā no 2010. līdz 2018. gadam. Galvenais datu avots ir ORBIS datubāze, kas apkopoja mikrodatus par vidēji 145 121 uzņēmumiem katru gadu. Darba ietvaros uzņēmuma produktivitāte ir definēta kā reālā pievienotā vērtība uz vienu darbinieku. Izmantojot gan šķērsgriezuma, gan paneļu datu modeļus, tika apstiprināta produktivitātes absolūtā Beta konverģence starp Latvijas uzņēmumiem. Konverģence ātrums atkarībā no šķērsgriezuma modeļiem ir no 2.56% līdz 2.79% gadā, bet tajā pat laikā tika secināts izkliedes palielinājums starp uzņēmumu produktivitātes līmeņiem, kas liecina par sigma-diverģenci. Papildinot regresijas modeļus ar tādiem regresoriem, kā uzņēmuma lielums, nozare, reģistrācijas reģions, uzņēmuma vecums un tā kvadrāts, ārvalstu kapitāla īpatsvars, kā arī direktoru skaits un dzimumu sastāvs, tika novērtēta nosacītā konverģence. Tika apstiprināta nosacītās produktivitātes konverģences starp Latvijas uzņēmumiem.

The Master's work is devoted to a Latvian firm level productivity convergence in the period from 2010 to 2018. The main source the data is ORBIS database, which on average compiles micro data for around 145 121 companies each year. Within the research firm level productivity defined as gross value-added per employee. By using the cross-sectional and panel data types the existence of productivity absolute beta convergence has been approved among the Latvian firms. The speed of convergence depending on cross-sectional data models has been identified between 2.56% and 2.79% per year, however at the same time the distribution increase among companies' productivity levels was observed, which has been indicating the existence of Sigma divergence. Addition explanatory variables were applied to regression models for unconditional convergence, such as the sector, firm size, region of registration, age and age squared, foreign capital, number of directors and advisors and their gender composition. The unconditional productivity convergence among Latvian firms has been comfirmed as well.
Firm level Productivity convergence trends in Latvia
Keywords: Ekonomika; darba ražīguma produktivitāte; reālā pievienotā vērtība; produktivitātes konverģence; beta konverģence; sigma konverģence