Antropoloģiskā eseja „Japānas sabiedrības „Draudzīgais autoritārisms”” - Iesalnieks, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba „Antropoloģiskā eseja „Japānas sabiedrības „draudzīgais autoritārisms””” mērķis ir izpētīt Japānas sabiedrības sociālās kontroles mehānismu iezīmes, paņēmienus, piemērus un vēsturisko kontekstu, balstoties uz socioloģijas grāmatām un zinātnisko literatūru. Japānas sabiedrības draudzīgais autoritārisms ir sociālo kontroles mehānismu kopums, kuru Japānas varas elites izmanto sabiedrības kontrolēšanai. Šis autoritārisms ir „draudzīgs” nevis vārda tiešajā nozīmē, t.i.- tāds, kas raksturīgs draugiem, tāds, kur pastāv draudzība; tāds, kur izpaužas draudzība, labvēlība, bet gan tas, kā šī sistēma sevi prezentē un ar kādiem paņēmieniem tā panāk savus mērķus. Japānas sabiedrības draudzīgais autoritārisms parasti neizrāda piespiešanu, visbiežāk liekot priekšā maigus stimulus un pozitīvus pamudinājumus. Bakalaura darbs sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā tiek pētīts par sabiedrības struktūrām, varu un sociālajiem kontroles mehānismiem kopumā. Pēc tam tiek aplūkots kādi ir specifiskie sabiedrības kontroles mehānismi Japānā, draudzīgā autoritārisma formā. Otrajā daļā plašāk tiek aplūkotas Japānas sabiedrības draudzīgā autoritārisma iezīmes, to izpaušanās piemēri un to izveides vēsturiskais konteksts. Trešajā daļā tiek aplūkots ar kādiem pozitīvajiem paņēmieniem un maigajiem stimuliem draudzīgais autoritārisms panāk savus mērķus, parādīt to izpaušanās piemērus un to izveides vēsturisko kontekstu. Daļas beigās ir lasāms Japānas sabiedrības draudzīgā autoritārisma propagandas piemēra tulkojums, kuru ir veicis darba autors. Darba garums ir 50. lpp. Darbā izmantots 21 avots. Atslēgas vārdi: Japāna, sabiedrība, sociālā kontrole, autoritārisms, manipulācija.

The purpose of the Bachelor’s Thesis „Anthropological Essay „Japanese Society’s „Friendly Authoritarianism”””” is to research the charecteristics and methods of the social control mechanisms in Japanese society, as well as to provide examples and put them into historical context, by using scientific literature. Japanese society’s friendly authoritarianism is a colection of social control mechanisms, which the ruling authorities in Japan use to control is society. This authoritarianism isn’t „friendly” in the traditional sense of the word, i.e.- something kind and pleasant or something that expresses friendliness. Rather it refers to how this system represents itself and what kind of methods it uses. Japan’s authoritarianism does not normally exhibit its coercive face, generally dangling soft incentives of various kinds. The bachelor's work consists of three parts. The first part describes societal structers, power and social control mechanisms in general. Then it is specifically look ed at which social control mechanisms exist in Japanese society in the form of friendly authoritarianism. In the second part is a detailed description of the attributes of Japanese friendly authoritarianism, with provided examples and historical context of their emergence. In the third part a closer look is payed to the soft incentives with which friendly authoritarianism achievs its goals, together with examples and historical context. At the end of the part is a translation of a piece of friendly authoritarianisms propaganda. The volume of the work is 50 pages. 21 sources are used. Key words: Japan, society, social control, authoritarianism, manipulation.
Anthropological Essay „ Japanese Society’s Friendly Authoritarianism”
Keywords: Āzijas studijas; Japāna; Sabiedrība; Sociālā kontrole; Autoritārisms; Manipulācija