Egļu astoņzobu mizgrauzis (Ips typographus ) īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un risinājumi šo teritoriju pārvaldībā - Ozola, Beatrise (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Egļu astoņzobu mizgrauzis (Ips typographus) īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un risinājumi šo teritoriju pārvaldībā” tiek apskatīts egļu astoņzobu mizgrauža (Ips typographus) izplatība īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un tā radītās problēmas gan dabas aizsardzības, gan mežsaimniecības kontekstā. Veikta Eiropas Savienības un Latvijas politikas un regulējuma analīze, kā arī citu valstu pieredze saistība ar minētās problēmas risinājumu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Darba pētnieciskajā daļā ir apkopotas un analizētas Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” veiktā monitoringa kartes par mizgraužu izplatību meža ekosistēmās laika posmā no 2017. līdz 2024. gadam. Papildus tika veikts Gaujas Nacionālā parka pastaigu taku - Paradīzes (Gleznotāju) kalns, Zvārtes ieža takas, Cīrulīšu dabas takas, Ērgļu klints dabas takas un Sietiņieža takas apsekošana un egļu astoņzobu mizgrauža ietekmēto koku kartēšana un novērtēta to bīstamība taku apmeklētājiem. Lai noskaidrotu dažādu jomu speciālistu viedokli par mežu ainavas pārvaldību un apsaimniekošanu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās tika veikta dažādu interešu grupu pārstāvju intervijas. Balstoties uz astoņzobu mizgrauža izplatību, citu valstu pieredzi to ierobežošanā un intervijām tika izstrādāti priekšlikumi egļu astoņzobu mizgrauža apsaimniekošanai īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Risinājumi iekļauj, dabas taku atbrīvošanu no bīstamajām nokaltušajām eglēm vismaz 30 metrus uz abām takas pusēm, buferzonas izveidi ar īpaši aizsargājamajām dabas teritoriju kodolzonām, kā arī kompensāciju mehānisma ieviešana mežu īpašniekiem.

The master's thesis “Spruce bark beetle Ips typographus in specially protected natural areas and solutions in the management of these areas” examines the distribution of spruce bark beetle (Ips typographus) in specially protected nature areas and the problems it creates in the context of both nature conservation and forestry. An analysis of the policies and regulations of the European Union and Latvia, as well as the experience of other countries in relation to the solution of the problem in specially protected nature areas, is carried out. The research part of the thesis summarizes and analyzes the monitoring maps of the distribution of bark beetles in forest ecosystems conducted by the Latvian State Forestry Institute “Silava” for the period from 2017 to 2024. In addition, a survey of the Gauja National Park walking trails - Paradīze (Gleznotāju) kalna trails, Zvārtes ieža trails, Cīrulīši nature trails, Ērgļu klints nature trails and Sietiņieža trails was carried out, and trees affected by the spruce bark beetle were mapped and their danger to trail visitors was assessed. To clarify the opinions of specialists from various fields on the management and management of forest landscapes in specially protected nature territories, interviews were conducted with representatives of various interest groups. Based on the distribution of the spruce bark beetle, the experience of other countries, and interviews, proposals were developed for the management of the spruce bark beetle in specially protected nature territories. The solutions include clearing nature trails of dangerous dead spruce trees for at least 30 meters on both sides of the trail, creating a buffer zone with the core zones of specially protected nature territories and introducing a compensation mechanism for forest owners.
Spruce bark beetle Ips typographus in specially protected natural areas and solutions in the management of these areas
Keywords: Vides zinātne; dabas aizsardzība; meža kaitēkļi; mežu apsaimniekošana; ilgtspējīga mežsaimniecība