Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvas 2006/126/EK par vadītāju apliecībām ietekme uz vadītāja apliecību tūrismu - Vabulniece, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā tiek aplūkots jautājums par “vadītāja apliecību tūrismu” Eiropas Savienībā, tā iemesliem, veidiem un veicinošajiem faktoriem. Darba ietvaros tiek analizēts kā ES pieņemtā Direktīva 2006/126 ierobežo “vadītāja apliecību tūrisma” gadījumus Eiropas Savienībā, ar mērķi noskaidrot, vai Direktīva 2006/126 novērš dalībvalstīs pastāvošo regulējumu atšķirības, kuru dēļ tiek veicināts vadītāja apliecību tūrisms. Pētījuma rezultātā tiek konstatēti galvenie trūkumi regulējumā par vadītāja apliecībām, kas pieļauj vadītāja apliecību tūrisma gadījumus. Tāpat darba ietvaros tiek analizēta EST judikatūra attiecībā uz direktīvām par vadītāja apliecībām un to piemērošanas praksi saistībā ar vadītāja apliecību tūrismu, un sniegti priekšlikumi, kādi papildinājumi būtu jāveic Eiropas Komisijai regulējuma pilnveidošanai.

Bachelor thesis reviews the question of "driving license tourism" in the European Union, its reasons, as well as contributing factors. Within the thesis, is being analyzed, how Directive 2006/126, adopted by the EU, restricts driving licenses tourism in the European Union, with the objective to determine whether Directive 2006/126 eliminates the differences between the rules in force in the Member States which encourage driving license tourism. As a result of this research the main shortcomings in the regulation on driving licenses, which allow driving license tourism, are identified. The work also analyzes the CJEU case law on the directives on driving licenses and their application practices in relation to driving license tourism, and suggests what further improvements the European Commission should make to improve the regulation.
Impact of Directive 2006/126/EC of the European Parliament and of the Council on driving licences on driving license tourism
Keywords: Juridiskā zinātne; vadītāja apliecība; vadītāja apliecību tūrisms; savstarpējā atzīšana; savstarpējās atzīšanas princips; parastā/ pastāvīgā dzīvesvieta